‘Ve Şimdi İyi Haberler’ sergisi Pera Müzesi’nde açıldı. Küratörlüğünü Christoph Doswald’ın üstlendiği sergi, 19’uncu yüzyıldan bugüne medya tarihinde son 150 yılın meselelerini izleyicilerin dikkatine sunuyor.

Basın ve sanatın diyaloğu Pera’da

Kültür Sanat Servisi

Sergi, matbaanın icadıyla birlikte 18’inci yüzyıl sonlarında düzenli gazetecilik faaliyetinin oluşması, 19’uncu yüzyılda resimli dergilerin basılmasından yola çıkarak kitleselleşen iletişim araçları ve sanat arasındaki diyaloğa odaklanıyor. Aralarında Alberto Giacometti, Aleksandr Rodchenko, Andy Warhol, Andreas Gursky, Jenny Holzer, Bedri Baykam, Barbara Kruger, Christo, David Hockney, Dennis Hopper, Elmgreen ve Dragset, Fernand Leger, Georges Braque, Henri Cartier-Bresson, Joseph Beuys, Özlem Günyol ve Mustafa Kunt, Le Corbusier, Malevich, Man Ray ve Mayakovski’nin bulunduğu 164 sanatçının ‘Basın Sanatı’ olarak tanımlanan 300’e yakın eserini bir araya getiriyor.

YAŞAMIN SEMBOLİK DÜNYASI

Annette ve Peter Nobel, koleksiyonları ve “Basın Sanatı” hakkında şunları kaydetti: “Bu koleksiyonu yapma isteğimizde önce teknik hayranlık ve daha sonra da entelektüel kapsam rol alıyor. Basın Sanatı insanı düşünmeye sevk eder. Çünkü çok sayıda sanatçı ister ara sıra, ister başka işlerinin yanı sıra, ister her zaman eserlerine zemin olarak gazete kullanır, hatta gazeteleri kopya eder ya da bizzat kendi yapar. Bu bilinçli davranış, gündelik olaylarla estetik açıdan ilgilenmeye dair bir çağrı olarak da görülebilir. Sanat, yaşamın sembolik dünyasına dönüşür.”

Küratör Christoph Doswald ise koleksiyona ve eserlere dair şöyle konuştu: “Burada Basın Sanatı kapsamında, en geniş anlamıyla basılı metin ve görselle ilişkisi olan sanat eserleri sergileniyor. Bunlar aslında ucuz, her gün yenilenen bir tüketim nesnesini, pahalı bir münferit parçaya dönüştürüyor. Sergilenen eserler arasında gazete kâğıdından kolajlar, basında çıkmış bir görselin model olarak kullanıldığı resimler, gazete kâğıdı üzerine uygulanmış guaşlar, ünlüleri konu alan resimli magazin dergisinde çıkmış fotoğraflardan hareketle üretilmiş serigrafik baskılar yer alıyor. Annette ve Peter Nobel’in koleksiyonundaki resimler, kolajlar, asamblajlar, desenler ve baskılar, orijinal ile medyadaki kopyası arasında hala bir ilişkinin bulunduğu zamana ait.”

Sergi ve katalog tasarımını PATTU’nun üstlendiği sergi, 7 Ağustos’a kadar Pera Müzesi’nin 3’üncü, 4’üncü ve 5’inci kat sergi salonlarında ve Pera Cafe’de ziyarete açık olacak.