Basına iktidar sopası
Haber takibi yapan gazeteciler polis şiddetiyle karşılaşıyor. (Fotoğraf: MA)

Haber Merkezi

Gazeteciler iki ayı daha sansür, baskı, şiddet, tehdit ve tutuklamayla geçirdi. Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin (ÇGD) ‘Temmuz ve Ağustos Ayı Medya İzleme Raporu’na göre başta polis olmak üzere devlet organları basın özgürlüğünü engelleyici tutumuna devam etti. Basın İlan Kurumu’nun (BİK) meşruiyetini yitirdiğine değinilen raporda, Evrensel gazetesinin resmi ilan ve reklam hakkının bu kurum tarafından iptal edildiğine değinildi.

Raporda, şöyle denildi: “BİK, özellikle AKP iktidarı döneminde resmi ilan ve reklamların gazetelere dağıtımında temel kriteri ‘iktidar yandaşlığı’ olarak belirledi. Geçen iki ayda uygulamaya konulan karar ve mevzuat düzenlemeleri, seçim sathı mailine girilen bir dönemde iktidarın, eleştirel ve sorgulayıcı basına yönelik baskıyı daha da artıracağını göstermektedir.

HABER ALMA HAKKINA POLİS KALKANI

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise son bir hafta içinde gazeteci hakları açısından yaşanan olumsuzlukları sıralayarak, “Gazetecileri ve gazeteciliği savunmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı. TGS açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Halkın haber alma hakkının polis kalkanlarıyla engellendiği, basın ve ifade özgürlüğünün parmaklıklar arkasına atıldığı ve demokrasimizin yok edilmek istendiği bir süreci yaşıyoruz. İktidar, gazeteciler haberdar etmesin, halk habersiz kalsın istiyor. Diyarbakır’da meslektaşlarımızın tutuklanması ile başlayan süreç hemen her hafta onlarca gazetecinin şiddete uğradığı, gözaltına alındığı, fişlendiği bir iklime evirildi.”

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu da gazetecilere yönelik artan polis şiddetini Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi veren Kenanoğlu, “Basın emekçilerinin görevlerini yapmasına polis neden engel olmaktadır?” diye sordu.

***

CEZAEVİNDE BİRGÜN YASAK!

Diyarbakır’da 16 Haziran’da tutuklanan 16 gazeteciden Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan Zeynel Abidin Bulut, Yeni Yaşam, BirGün ve Evrensel gazetelerinin kendilerine verilmediğini aktardı. Bulut, sınırlı kanallara sahip bir radyo dışında muhalif medya kanal ve yayınlarını takip etme imkânlarının sağlanmadığını söyledi. İdarenin sözlü olarak “Bu gazeteler yasak” dediğini aktaran Bulut, uygulamanın keyfi olduğunu kaydetti.

***

BASIN AHLAK ESASLARI YARGIDA

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Basın İlan Kurumu’nun 6 Temmuz’da yayımladığı Basın Ahlak Esasları’nın yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istemiyle Danıştay’a dava açtı. TBB’den yapılan açıklamada, esasların, kanuni dayanaktan yoksun olduğunu belirterek “kanunla düzenlenmesi gereken birçok konuda belirsiz ve ölçüsüz, yoruma açık, muğlak düzenleme ve sınırlamalar getirmektedir. Bu haliyle, ifade ve basın özgürlüğünün ihlali sonucunu doğuran söz konusu düzenleme, ilgili kuruluşlar bakımından mahkemeye erişim hakkının sınırlanmasına da neden olmaktadır” denildi.