Başka bir eğitim mümkün

ÇAĞLAR BALLIKTAŞ

Ankara’da 12 üyeyle kurulan kooperatif şubat ayında İncek’te, tek katlı ve sekiz derslikli bir köy okulunu Milli Eğitim Bakanlığı’ndan kiralamıştı. Demokratik yönetim ve alternatif eğitim sistemi ile olduğu kadar ekolojik duruşu ve özgün finansmanı ile de farklılaşan Meraklı Kedi İlkokulu, yeni eğitim-öğretim yılına hazır hale getirildi.

Kâr amacı yok

Okulun hayata geçirilmesi aşamasında, eğitim giderleri kooperatif üyeleri arasında eşit paylaşılıyor ve kâr amacı güdülmüyor. Başka Bir Okul Mümkün Ankara Eğitim Kooperatifi tarafından yapılan Meraklı Kedi İlkokulu, okula çocuğunu göndermek isteyen ailelerin kooperatife üye olması ile oluşan kooperatif finansmanını özgün bir şekilde sağlamış durumda.

Demokratik yönetim

Çocuk haklarının okullarda yaşaması gerektiğine inanan modelde çocuğun kendi haklarını öğrenmesi, savunması ve yaptığı seçimlerin sorumluluğunu alması önemseniyor. Bu nedenle çocukların okul ile ilgili alınan kararlarda karar süreçlerinin doğrudan katılımcısı olması sağlanıyor. BBOM Modeli’nde okulu “Okul Meclisi” yürütüyor. Okulların gerçek sahipleri olan çocuklar, İncek’teki okulun ismini Meraklı Kedi İlkokulu olarak belirledi.

Alternatif enerji

‘Ekolojik duruş” ilkesiyle hareket eden Meraklı Kedi İlkokulu için hazırlıkların en önemli ayaklarından biri olan enerji ihtiyacı konusunda destek, Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nden geldi. Kurulan fotovoltaik paneller sayesinde binanın ihtiyacı olan elektriğin kış aylarında yüzde 30’u, yaz aylarında ise yüzde 80’i güneş enerjisinden elde edilecek.