Erdoğan ile görüşmesi koalisyona yorumlanan Baykal CHP’nin başkan adayı oldu. HDP’nin adayı eski AKP’li Fırat, MHP’nin ise ‘çatı aday’ İhsanoğlu

Başkan adayları düşman başına

Meclis Başkanı adayı olarak HDP’nin AKP’nin kurucularından Dengir Mir Mehmet Fırat’ın adını açıklamasının ardından CHP ve MHP’de de bu süreç tamamlandı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis Başkanı adayı olması için Deniz Baykal’a teklifte bulunduklarını, onun da kabul ettiğini söyledi. MHP ise Meclis Başkanı adayı olarak Ekmeleddin İhsanoğlu’nu belirledi.
Kılıçdaroğlu, dün parti genel merkezinde gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından TBMM’ye gelerek, geçici Meclis Başkanlığı görevini yürüten Deniz Baykal ile görüştü.

‘KOALİSYONLA İLGİSİ YOK'
Kılıçdaroğlu, yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından gazetecilerin Meclis Başkan adaylığını hatırlatarak, “hayırlı olsun diyebilir miyiz?” demeleri üzerine, “Tabii bence hiçbir sakıncası yok” karşılığını verdi. Meclis Başkanlığı adaylığının oluşabilecek bir koalisyonun habercisi olup olmadığının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “Hayır. Bunun koalisyonla bir ilgisi yok” yanıtını verdi.

GÖRÜŞMELER YAPACAK
Deniz Baykal, Kılıçdaroğlu’nun yaptığı öneriyi ve değerlendirmeyi büyük bir kıvançla dinlediğini belirterek, kendisine ve partisine teşekkür etti. “Diğer partilerden destek arayışınız olacak mı?” sorusuna da Baykal, “Onlarla da işbirliği içine girmeye önem vereceğim” cevabını verdi

ÇATI ADAYIYDI
MHP ise İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu’nu Meclis Başkanlığı için aday gösterdi. İhsanoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP ve MHP’nin çatı adayı olmuştu. MHP İstanbul Milletvekili İhsanoğlu, Meclis Başkanlığı’na adaylık başvurusunu gerçekleştirdi.

Böylece CHP, MHP ve HDP’nin adayları açıklanmış oldu. AKP’de ise adaylık için Nabi Avcı, Mustafa Şentop ve Ayşenur Bahçekapılı’nın isimleri öne çıkıyor. Adaylık başvurusu için son gün 27 Haziran. Meclis Başkanlığı seçiminin ilk iki turu 30 Haziran’da, gerek kalırsa üçüncü ve dördüncü turlar ise 1 Temmuz’da yapılacak.