Başkanlık sistemi sayesinde Erdoğan hiç gündem etmeden bir gecede bakanlık kurabiliyor. Ancak 21 Nisan’da ikiye bölünen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ardından ortaya çıkan durum, bir logo çalışması yapmanın dahi bakanlık kurmaktan daha zor olduğuna işaret ediyor.

Başkanlık sistemi: Bakanlık kurmak, logosunu yapmaktan daha kolay

HABER MERKEZİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 21 Nisan’daki kararname ile ikiye bölünürken oluşturulan iki bakanlık o tarihten bugüne aynı logoyu kullanıyor.

21 Nisan’da yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 'Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı' ve 'Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı' olarak ikiye ayrıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevine Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ise Vedat Bilgin atandı.

Başkanlık sistemi, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek başına verdiği kararla bir gecede yayımladığı kararname ile jet hızında bakanlık kurulmasına imkan tanıyor. Ancak bu hıza karşın hayatın olağan akışı, kurumsal kimlik tanımlamasında dahi bir hazırlık sürecinin ve planlamanın gerektiğini gösteriyor.

Söz konusu kararname sonrasında ortaya çıkan durum, başkanlık sistemindeki plansız ve tek başına karar alma düzeninin ilginç örneklerinden birini ortaya çıkardı.

Söz konusu bakanlığın ikiye bölünmesi ardından ortaya çıkan iki bakanlık da, 1 aydır aynı logoyu kullanıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın eski internet sitesinde, her iki bakanlığın yeni internet sitelerine yönlendirme yapılıyor.

baskanlik-sistemi-bakanlik-kurmak-logosunu-yapmaktan-daha-kolay-878503-1.

AÇ-KAPA BAKANLIKLAR

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı 2011’de kapatılmış, yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı verilen başkanlık sistemine geçildiği 2018 yılında da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı birleştirilmişti.

İki bakanlığın birleştirilmesi ile kurulan bakanlığın adı önce "Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı" olmuş, ardından ağustos 2018'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile bakanlığı adı, "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" olarak değiştirilmişti.