CHP MYK’de, yaklaşan yerel seçimler nedeniyle CHP'nin bir genel başkan tartışmasından uzak tutulması stratejisinin benimsendiği ifade ediliyor.

Başkanlık tartışmasına yerel seçim vurgusu
Fotoğraf: Twitter/@ekrem_imamoglu

Hüseyin ŞİMŞEK

14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin Cumhur İttifakı'nın üstünlüğü ile sona ermesinin ardından CHP'de "Değişim" temelli tartışmalar hız kazandı. Parti yönetimi, “değişim” baskısına karşı strateji belirlemeye çalışıyor.

Edinilen bilgiye göre, CHP'de, Millet İttifakı 13’üncü Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Recep Tayyip Erdoğan'a karşı Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmesinin ardından atılacak adımlar tartışılıyor.

Seçim akşamı Millet İttifakı liderlerinin toplantısından önce ve sonra üç kez toplanan MYK’de Genel Başkan Yardımcıları, Kılıçdaroğlu’na “Elini rahatlatmak için” istifa etme önerisinde bulundu. Kurmaylar, “Biz istifamızı sunalım, siz uygun gördüklerinizi kabul edin” dedi. Bu öneriye Kılıçdaroğlu’nun ise “Şimdilik gerek yok” yanıtını verdiği iddia edildi.

Kılıçdaroğlu'nun olası istifası da parti yönetiminin gündemine geldi. Bu konuda öne çıkan görüşün, "Hemen istifa etmeniz, partinin seçimlerde başarısız olduğu algısına hizmet eder" yönünde olduğu dile getirildi. Bu konudaki son kararın daha sonra verileceği bildirilse de Kılıçdaroğlu'nun yerel seçimler sona erene kadar partinin başında kalacağı beklentisi ağırlıklı olarak dillendiriliyor.

Bu senaryoda Temmuz ayında yapılması beklenen kurultaya ilişkin sürecin il ve ilçe kongreleri ayağının hemen başlatılması, büyük kurultayın ise yerel seçim sonrasına Nisan ayına e-telenmesi bekleniyor. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun dün sabah yayınladığı, “Değişim” konulu videoya işaret eden bazı parti yöneticileri, “İmamoğlu’nun atacağı adımlar da önemli. Kurultay sürecinde onun da etkisi olur” değerlendirmelerini yaptı.

AKŞENER'İN MESAJI

Dün seçimlerin tamamlanmasının ardından gerçekleştirilen Altılı Masa toplantısında ise özellikle İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in tepkili bir tutum içinde olduğu, tıpkı seçim sonrası yaptığı açıklamada olduğu gibi, "Herkes gerekli sonuçları çıkarsın" dediği öne sürüldü. Akşener'in bu sözlerinin muhatabı, başlangıçta adaylığına itiraz ettiği Kılıçdaroğlu olduğu ileri sürüldü. İttifakı oluşturan diğer partilerin genel başkanlarının tutumlarının ise daha olumlu olduğu dile getirildi.

***

İMAMOĞLU’NDAN DEĞİŞİM VURGUSU

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçimlerin ardından ilk kez konuştu.

Sosyal medya hesabından bir video mesaj yayınlayan İmamoğlu, seçim sonuçları nedeniyle umutsuzluğa kapılmama çağrısı yaptı.

2019 yerel seçimlerini anımsatarak genel seçimlerden sadece 9 ay sonra muazzam sonuçlar elde edildiğini söyleyen İmamoğlu, "Kimse endişe etmesin, her şey yeniden başlıyor" dedi. 

Değişim mesajı veren İmamoğlu, "Unutmayın; Değişmeyen tek şey değişimdir. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç asla beklemeyeceğiz artık" diye konuştu.

***

KAYBEDİŞİN DÖRT NEDENİ

CHP’de bazı kurmaylar, seçimin kaybedilmesinin dört nedeni olduğunu da tespit etti. O tespite göre dört etken şöyle:

•Milletvekili listelerinin benimsenmemesi

•Kampanya dilinin yeterli kapsayıcılıkta olmaması

•Mecliste çoğunluğu Cumhur İttifakı'nın sağlaması

•İyi Parti’nin masadan kalkıp geri dönmesi