Başkaya yarın hâkim karşısında: Yazarların özgürce yazmasını sağlamak yargının görevidir

Türkiye ve Ortadoğu Forumu Vakfı Başkanı ve Özgür Üniversite Kurucusu Fikret Başkaya hakkında, ‘Asıl terör devlet terörüdür’ başlıklı yazısı nedeniyle ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla açılan davanın üçüncü duruşması yarın Ankara 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Dava öncesi aralarında Eşber Yağmurdereli, Taner Timur ve Korkut Boratav’ın da bulunduğu aydınlardan yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Bu coğrafyanın yetiştirdiği değerli entelektüellerden biri, Fikret Başkaya Hocamız, bir kez daha yargı karşısında. Kitaplarını okuyarak, Özgür Üniversite’deki derslerini izleyerek yetişmiş öğrenci kuşaklarının ‘Fikret Hoca’sı, gerçekten de doğru bildiğini eğip bükmeden, “başıma bir şey gelirse” kaygısına teslim olmadan söyleyebilmesi/yazabilmesiyle, devlet içi ya da dışı hiçbir kuruma biat etmeksizin özgürce kullandığı kalemiyle, aklının sınırsız eleştirelliğiyle, bu ülkede ‘entelektüel’ sıfatını en çok hak edenlerden biridir. Cumhurbaşkanının görüşlerini onaylamayan, hükümetin tasarruflarını eleştiren aydınlar, akademisyenler, yazarlar, çizerler, gazeteciler, hatta sosyal medyada muhalif görüşler dile getiren, paylaşan, ‘beğenen’ ortaokul öğrencileri, büyükanneler, dedeler, TV ekranlarında itirazlarını dile getiren esnaf, işçiler bir anda kendilerini yargı önünde bulabiliyor. İktidara karşı en küçük bir ifade, silahlı timlerin ev baskınları, sabaha karşı yaka-paça gözaltına alınma, tutuklanma ve sonu belirsiz bir yargılama süreci ile karşılaşıyor. Eleştirilere kulak tıkayan, onları bastıran iktidarlar, ‘tek ses’e, monolitizme yönelirler ki bu da yapıları sklerotikleştirir (kireçleştirir), debilleştirir (budalalaştırır), çürütür. İktidarlar ancak kendilerini eleştirilere, karşıt görüşlere, itirazlara, farklı seslere açtıkları ölçüde hayatiyet kazandırırlar kendilerine ve yönettikleri bünyeye… Bu nedenledir ki entelektüellerin, yazarların, bilim insanlarının ve genel olarak muhaliflerin görüşlerini dile getirmelerini sağlamak bağımsız yargının görevidir.”