TAKSAV’ın düzenlediği ‘Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’ için geri sayım başladı. Festival yönetmeni Yener Aksu, “Bakanlık bu yıl da festivale destek vermedi. Devlet Tiyatroları da salon vermedi” diyor.

Başkent için perde vakti
Fotoğraf: TAKSAV

Eda Köprü YILMAYAN

Bu yıl 25’incisi düzenlenen Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali 18 Kasım Cuma günü başlıyor. Festival, Nâzım Hikmet’in annesini anlatan ‘Celile’ oyunuyla başlayacak. ‘Antigone’, ‘Aristophanes’in ‘Lysistrata’sı, ‘Troyalı Kadınlar’, ‘Ben Anadolu’, Haldun Taner’in ölümsüz eseri ‘Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım’ ve daha pek çok oyun tiyatro severlerle buluşacak. Azerbaycan Devlet Dram Tiyatrosu da Aziz Nesin’in ‘Al Canımı, Ağrın Alım’ oyunuyla festivalde yer alacak. Programa ilişkin ayrıntıları Festival yönetmeni Yener Aksu ile konuştuk.

TAKSAV (Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf) Tiyatro Festivali için nasıl bir program hazırlandı? Festivalde neler olacak?

TAKSAV’ın bu yıl 25’incisi düzenlenecek Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali 18-28 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Pandemi nedeniyle iki yıl aranın ardından festivale Ankara Büyükşehir, Çankaya ve Yenimahalle Belediyeleri de destek veriyor. Festivalin açılışı 18 Kasım’da ‘Celile’ oyunuyla olacak. Festivalin bu yıl tek yurtdışı topluluğu Azerbaycan Devlet Dram Tiyatrosu. Bizden bir oyunla Aziz Nesin’in ‘Al Canımı, Ağrın Alım’ klasiği ile programda yer alacaklar. Karma Sahne (Samsun) Sophokles’in ünlü trajedisi ‘Antigone’ ile festivale katılıyor. İnançları uğruna devlet gücüne kafa tutan soylu bir genç kızın trajik öyküsünü izleyeceğiz. Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları bir başka Yunan klasiği Aristophanes’in, kadınların savaşı sona erdirmek için “dişi” güçlerini birleştirmelerini anlatan ‘Lysistrata’sını’ izleyicilerle buluşturuyor. Truva Savaşı’nda yenik düşen kentte kadınlarla çocukların yaşadığı acıyı anlatan Jean-Paul Sartre’in Euripides’ten uyarladığı ‘Troyalı Kadınlar’ oyunu Ankara Çankaya Sahne’de olacak.

Yerli yapımlar arasında; Güngör Dilmen’in Anadolu’nun tarihi boyunca topraklarımızda yaşamış kadınları anlatan tek kişilik oyunu Ben Anadolu’yu Ayça Bingöl yorumluyor. (Mam-Art Tiyatro-İstanbul). Ankara Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Haldun Taner’in ‘Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım’ oyunuyla festivalde yer alacak. Yeşim Dormen’in yazdığı ‘Yadigâr Yurdum; Uzakta Kalan Aşkım’ oyununu Ankara Tiyatro Fabrikası’nın yorumuyla izleyeceğiz. Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluğu (BGST) ‘Son Çağrı’ isimli tek kişilik oyunu ile festivalde olacak.

Bolu Bölge Tiyatrosu Onur Yamak’ın imzasını taşıyan ‘Juliet’ ile festivalimizde. Fethiye Belediye Tiyatrosu Edward Albee’nin New York’ta Central Park’ta geçen ünlü yapıtı ‘Hayvanat Bahçesi Masalı’nı’ sunuyor. Sinop Sakin Tiyatro Muzaffer İzgü’nün ‘Lütfen Kızımla Evlenir Misiniz?’ oyunuyla katılıyor festivalimize. Tarsus Belediyesi Şehir Tiyatrosu Marius von Mayerburg’un ‘Çirkin’ oyunuyla geliyor. Diyarbakır Şano Nan Performance topluluğunun çalışması olan ‘Çöplük Köpeği’ Kürtçe sergileniyor. Festivalde iki çocuk oyunu da yer alacak. Bursa Çek Sanat Tiyatrosu yapımı, Shakespeare’dan uyarlanan ‘Fırtına’ ile Çizgi Kukla Tiyatrosu (İstanbul) ‘Yaramaz Kediler’ oyunlarıyla festivalde olacak.

Yener AksuYener Aksu

Oyunları nasıl belirlediniz?

Festivale doksana yakın tiyatro topluluğu başvurdu. İçinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle bu yıl festivalde 33 farklı tiyatro yer alacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı her yıl olduğu gibi bu yıl da festivale destek vermediği gibi Devlet Tiyatroları da bu yıl festivale salon vermedi. Büyükşehir salonları tadilatta olduğundan Çankaya, Yenimahalle ve özel tiyatro salonlarında festival oyunları sergilenecek. Oyun seçimini önceki yıllarda olduğu gibi, tiyatronun her türünü, bölge dağılımını ve niteliğini de dikkate alarak yaptık. Bu yıl da yurtdışı, üniversite toplulukları, belediye şehir tiyatroları, çocuk tiyatroları, özel ve amatör tiyatrolardan oluşan tiyatronun neredeyse her rengini Ankaralı sanatseverlerle buluşturacağız.

Bu yılki onur ödülünün sahibi belli mi? Sürpriz mi olacak?

Geleneksel olarak her yıl verilen “Onur Ödülü” bu yıl Tiyatro sanatçısı Metin Coşkun’a, “Emek Ödülü” ise Tiyatro Eleştirmeni ve Festival Danışma Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Filiz Elmas’a takdim edilecek. Ayrıca bu yıl “25. Yıl Özel Ödülü” ise festivalimizin ilk gününden beri yanımızda olan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’e verilecek.

Festivalin açılışı Nâzım Hikmet’in annesini ve şairin yaşamını anlatan Celile oyunu ile yapılacak. Başlangıç için neden Celile’yi seçtiniz?

Bu yıl festivale katılan oyunların büyük çoğunluğu kadın oyunlarından oluşuyor. 25 Kasım ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’ olması nedeniyle kadın haklarına dikkat çekmek için açılışı Nâzım Hikmet’in annesinin mücadele dolu hayatını anlatan ‘Celile’ oyunuyla yapmayı düşündük.

***

FESTİVALDE İLK HAFTA NELER VAR?

Celile: 18 Kasım Cuma, saat 20.00 Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi Celile festivalin ilk oyunu. Nâzım'ın uzun hapislik sürecinde kendisinin ve bütün dünya aydınlarının verdiği mücadele yıllarında, yüreği evladının özgürlüğü için çarpan bir annenin hikâyesini izliyoruz.

Al Canımı Ağrın Alım: 19 Kasım Cumartesi, saat 15.00 Çankaya Belediyesi Yaşar Kemal Sahnesi. Festivalin tek yabancı yapımı Azerbaycan Ağdam Devlet Dram Tiyatrosu’nun hazırladığı ‘Al Canım Ağrın Alım’ oyunu. Aziz Nesin’in eserinden uyarlanan oyunun biletleri biletinial.com adresinden ücretsiz temin edilebilir.

Hayvanat Bahçesi Masalı: 19 Kasım Cumartesi, saat 20.00 Çankaya Belediyesi Yaşar Kemal Sahnesi

Fethiye Belediye Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyunda; insanın yalnızlığı, yaşam ve ölüm temaları, toplum dışına itilmiş bireyle, toplumun değerler sisteminin çatışması ele alınır.

Ödüllü Sanatçı Masa Tenisi Oynuyor: 19 Kasım Cumartesi, saat 20.00 MMO Eğitim ve Kültür Merkezi Salon-2 Çalışmalarını Almanya’da sürdüren performans sanatçısı Burçak Konukman oyunda post-pandemi, yarışma, kendini sevmek ve kendine bakmak temalarını ele alıyor.

Antıgone: 20 Kasım Pazar, saat 15.00 Çankaya Belediyesi Yaşar Kemal Sahnesi Karma Sahne Sophokles’in ölümsüz eseri Antigone’yi sahneliyor. Bir tarafta krallık yasaları, bir tarafta kardeşini inancına göre gömmek isteyen bir kadın. Herkes haklı olabilir mi? Herkes haklı olduğunda kaos önlenebilir mi?

Evliliğin Halleri: 20 Kasım Pazar, saat 20.00 Çankaya Belediyesi Yaşar Kemal Sahnesi Çehov’un, Tütünün Zararları, Ayı, Bir Evlenme Teklifi ve Sayfiyede Yaz adlı oyunlarının birbirine bağlanarak sunulduğu ‘Evliliğin Halleri’ adlı oyun; aile, evlilik kurumunu ele alıyor.