TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yener, Ensar Vakfı'na yaptığı bağışla dikkatleri çeken Başkentgaz'a tüm süerçlerde halkın çıkarları aleyhine ayrıcalıklar sağlandığını bildirdi

Başkentgaz’a özel uygulamalar

BirGün/Ankara

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener yaptığı yazılı açıklamada, Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yaptığı bağışla tartışılan Başkentgaz’a özelleştirme sürecinden başlanarak sağlanan ayrıcalıklara dikkati çekti.

Doğalgazın temini, iletimi ve kentsel dağıtım hizmetlerinin toplum çıkarlarını gözeten bir anlayışla yerine getirilmesi gereken kamu hizmetleri olduğunun altını çizen Yener “EGO döneminde abonelik yapılırken abone olanlardan 300 dolar alınmıştı. Bugün Başkentgaz’ın mevcut sayaçları teknik olarak iyileştirme, uzaktan takibe imkân verme gibi önlemler almak yerine, her vesile ile aboneleri sayaç değişikliğine yönlendirmesi ve çok kez gereksiz olan sayaç değişikliği nedeniyle abonelerden ücret talep etmesi mevzuata uygun ve doğru bir uygulama değildir” dedi.

TÜKETİCİNİN ALEYHİNE

Açıklamada, “Sahiplerinin değişmesi Başkentgaz'a, abonelerin eskiden yerine getirmiş oldukları yükümlülükleri yok sayma hakkı vermez. Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'nun (EPDK) da tüketicilerin aleyhine olan bu usulsüz uygulamaya ses çıkarmayıp onay vermesi kabul edilemez” ifadeleri yer aldı.

TÜKETİCİ KARŞITI KARAR VE UYGULAMALAR

EPDK'nın önce ön ödemeli sayaçlar ile gaz satışına aylık kota getirerek aboneler aleyhine karar verdiğini hatırlatan Yener, açıklamasında şunları kaydetti:

“Abonenin bir kaç ay önce peşin para ödeyip sayacına yüklediği gazı, muhtemeldir ki Başkent Doğalgaz AŞ’nin talebi doğrultusunda, abonenin gazı satın aldığı tarihteki satış fiyatından değil, tükettiği tarihteki gaz satış fiyatından fatura etmesine imkan veren düzenlemeler yapmaktadır. Gaz şirketinin abonelerden aylar önce tahsil ettiği ücreti faizsiz kullanmasını makul bulan EPDK’nın, dolar cinsinden olan ve enflasyona karşı korumalı birim hizmet ve amortisman bedeli uygulayan gaz şirketini koruyan, abonelerin haklarını ise hiçe sayan bu uygulamasını adil bir uygulama olarak kabul etmek mümkün müdür? Kamuoyuna yansıyan şikâyetler, Başkentgaz’ın tüketici karşıtı başka karar ve uygulamaları da olduğunu düşündürmektedir.”

baskentgaz-a-ozel-uygulamalar-690172-1.
Yunus Yener

DEVLETİN NE KADARLIK VERGİ KAYBI VAR ?

Açıkalamada “Doğru soruları sormadan doğru cevaplara ulaşmak mümkün değildir” denilerek şu sorular sıralandı:

  • Gaz dağıtım şirketi nasıl olur da kazançları vergiden istisna olan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Statüsü elde eder?
  • Yıllık kazancının değil 8 milyon doları, 2017’den beri tüm kazançları vergisiz olur?
  • 2016 yılının Şubat ayında GYO [Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı] statüsünün alınmasında süreç doğru işlemiş midir?
  • Konu ile ilgili olarak 2017 yılının sonunda Maliye Bakanlığı da 13 nolu Kurumlar Vergisi tebliği yayımlayarak “ünvanının GYO olması kesinlikle kurumlar vergisi istisnasından yararlanır anlamına gelmemektedir, işin mahiyetinin de buna uygun olması gerekmektedir” demiştir. Bu tarihten itibaren kurumlar vergisi vergi alınmış mıdır? Alındı ise ne kadarlık bir kurumlar vergisi tahsilatı yapılmıştır?
  • Şirkete GYO statüsü sağlandığından dolayı devletin vergi kaybı var mıdır? Varsa devletin toplam ne kadarlık bir vergi kaybı olduğudur?
  • Bağış işleminde tartışılması gereken ise GYO olan şirketin bağışlama işleminin vergisel açıdan ilgili şirkete sağlayacağı hiçbir fayda yok iken neden Kızılay buna alet edilmiş ve onun üzerinden işlem yapılmıştır?
  • Kızılay bu işe neden alet olmuştur?
  • Bağışın farklı kurumlar üzerinden dolaştırılarak yapılması suretiyle bağıştan nihai olarak yararlananlara ulaşılması mı engellenmektedir?”