Çevre Mühendisleri Odası, Ekoloji Kolektifi ve Tüketici Hakları Derneği, Ankara’daki su satış ve atık su tarifesinin belirlenmesinde yüzde

Çevre Mühendisleri Odası, Ekoloji Kolektifi ve Tüketici Hakları Derneği, Ankara’daki su satış ve atık su tarifesinin belirlenmesinde yüzde 10 karlılığı zorunlu şart koşan Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ) Tarifeler Yönetmeliği’nin iptalini istedi.
Suyun satılmasına karşı birleşen kurumların yaptığı ortak açıklamada, herkesin yeterli, güvenli, kabul edilebilir, fiziksel olarak erişilebilir ve karşılanabilir su hakkı olduğu vurgulanarak, ASKİ’nin uygulaması şöyle anlatıldı:
“Bu hak ticarete ve karlılığa konu edilemez. Belediyelerin kamusal hizmetlerini ticarileştiren bu anlayış, yurttaşı müşterileştirmekte, rantçı politikaları yaygınlaştırmaktadır. Bu politikanın en çarpıcı yasası 2560 Sayılı Yasanın 23. maddesinde görülüyor. Söz konusu yasaya dayanılarak çıkartılan ‘ASKİ Tarifeler Yönetmeliği’ de aynı şekilde su hizmetlerinde en az yüzde 10 kârı esas alıyor”
Açıklamada, “Rantçı belediyecilik anlayışıyla yapılan su fiyatı ayarlamaları, İzmir, İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde adeta kâbusa dönüştü. Yüzde 10 karlılıkla belirlenen su ücretlerini halkın büyük çoğunluğunun karşılama olanağı yok. Zamlar nedeniyle yeterli suya ulaşılamaması, aynı zamanda sağlıklı yaşama ortamını ortadan kaldıracak, çevre ve halk sağlığı için büyük risk yaratacak” denildi.
Söz konusu düzenlemenin yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açıldığının belirtildiği açıklamada, “Açtığımız davayla da yaşamın en temel gereksinimi olan suya erişim hakkını engelleyen, kamu hizmeti kavramını ortadan kaldıran Tarifeler Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinin iptalinin yanı sıra, dayanak olan yasanın da itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesini talep ediyoruz. Su ve yaşam hakkımızı istiyoruz” ifadesi yer aldı.