DEÜ Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akarsu’nun asistanların iş bırakma ve grev eyleminde 'baskı yapmadığı’ için üniversite yönetiminin mobbingine maruz kaldığı öne sürüldü. Akarsu, görevinden istifa etti.

Baskı, istifa getirdi
Akarsu’yu asistan hekimler çiçekler ve gözyaşlarıyla uğurladı.

Sibel BAHÇETEPE

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevgi Akarsu’nun, greve giden asistan hekimlerin iki günlük iş bırakma ve basın açıklamaları yapmalarına izin verdiği için üniversite yönetimi tarafından baskı gördüğü iddia edildi. Anabilim dalı başkanlığı görevinden istifa eden Akarsu, asistan hekimler tarafından çiçeklerle ve gözyaşlarıyla üniversiteden uğurlandı.

Üniversitelerde çalışan asistan hekimler, Sağlık Bakanlığı’nın Ek Ödeme Yönetmeliği sonrası ‘eşit işe eşit ücret’ talebiyle yurt genelinde 14-15 Eylül günü iki günlük iş bırakma eylemi ve basın açıklamaları yaptı. Bu hastanelerden biri de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi hastanesi oldu. Hastanenin dermatoloji bölümünde görevli asistanlar da 15 Eylül sabahı alınan iş bırakma kararı doğrultusunda hasta bakmayacaklarını söyledi. Edinilen bilgiye göre, bu karar üzerine başhekimlik yöneticisi bazı idareciler, açıklamaya katılacak olan 4 asistan hekim hakkında tutanak tuttu. Sözkonusu idareciler anabilim dallarında görevli öğretim üyelerine basın açıklamasına ve protestoya izin verilmesi durumunda haklarında soruşturma açılacağını bildirdi. Asistan hekimlerin verdiği bilgilere göre, basın açıklaması yapılmasını engellemek isteyen idarecilerin, Anabilim Dalı Başkanı Prof. Akarsu’ya baskı yaptığı iddia edildi. Prof. Sevgi Akarsu ise kendisiyle görüşen idarecilere, asistanların kararına katılmadığını ancak iş bırakmanın ve basın açıklaması yapmanın yasal hakları olduğunu, bu nedenle onlara engel olamayacağını belirtti.

ASİSTANLAR TEPKİLİ

Bu gelişmelerin ardından DEÜ Dermatoloji ABD Dalı Başkanı Prof. Sevgi Akarsu, soruşturma ve baskıya daha fazla dayanamayıp anabilim dalı başkanlığı görevinden istifa etme kararı aldı. Duruma tepki gösteren asistan hekimler ise kendilerine ve öğretim üyelerine yönelik baskı ve tehditlere boyun eğmeyeceklerini belirterek, alkışlı protesto gösterisi gerçekleştirdi. İstifa eden Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Akarsu’ya destek vermek için odasının kapısına giden asistan hekimler, alkışlarla teşekkür etti ve üzüntülerini dile getirdi. Asistanlar ve istifa eden Akarsu arasındaki duygu dolu anlar ise dikkat çekti.

Prof. Dr. Sevgi AkarsuProf. Dr. Sevgi Akarsu

Asistan hekimler, Prof. Akarsu’nun baskılar üzerine istifa ettiğini belirterek “Dekanlık ve başhekimlik üzerinden ‘birçok anabilim dalı başkanına asistanların grev yapmasına izin vermeyin, yapanların isimlerini bize verin, soruşturma açacağız’ dediğini biliyoruz. Dermatoloji hocası buna karşı dik duran nadir hocalardan biri oldu ve baskıyla istifa ettirildi” ifadelerini kullandı.

MÜCADELEMİZ BİTMEDİ

Yaşananların ardından sosyal medyada da çok sayıda kurum ve kuruluş ile yurttaşlar Akarsu’nun yanında olduğu mesajını paylaştı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu da yaptığı açıklamada “Dokuz Eylül Dermatoloji Anabilim Dalı'nda asistanlarının grev kararını desteklediği için zorla görevinden istifa ettirilen Prof. Dr. Sevgi Akarsu’nun yanındayız. Mücadelemiz bitmedi! Sonunda onurlu ve iyi hekimlik kazanacaktır” denildi.

Devrimci Sağlık İş Sendikası da sosyal medyadan “İyi hekimlik kazanacak! Hocalara, asistan hekimlere sağlık çalışanlarına mobbing uygulayarak hastaneyi yönetemezsiniz! Dokuz Eylül Üniversitesi Dermatoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Sevgi Akarsu, ‘asistan hekimlere baskı yapmadığı’ gerekçesiyle istifaya zorlandığını belirterek istifa etti. Dokuz Eylül Dermatoloji Anabilim Dalı'nda asistanlarının grev kararını desteklediği için zorla görevinden istifa ettirilen Prof.Dr.Sevgi Akarsu’nun yanındayız” mesajını paylaştı. İzmir Tabip Odası ise "Her zaman olduğu gibi tüm meslektaşlarımız, asistan ve öğretim üyesi arkadaşlarımız ve Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı arkadaşımızın hukuki ve idari bağlamda haklarının sonuna kadar takipçisi olacağız" açıklamasını yaptı.