Baskının asıl nedeni verdiğimiz mücadeledir

HABER MERKEZİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 46. Olağan Genel Kurulu, ‘TMMOB Teoman Öztürk Öğrenci Evi ve Sosyal Tesisi’nde gerçekleştirildi. Genel kurul açılış konuşmasını yapan TMMOB 45. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Türkiye gündemini değerlendirerek TMMOB’ye ve toplumsal muhalefete yönelik baskılara değindi.

“Bizlere nasıl saldırırlarsa saldırsınlar, savunduğumuz değerlerden geri adım atmadık, atmayacağız” ifadeleriyle sözlerine başlayan Koramaz, “Tek Adam rejimi, kurumsallaşmış bir olağanüstü hal yönetimidir. Bitmeyen bir sivil darbe, bitmeyen bir karşı devrimdir. Faşizan bir yönetim biçimidir. İftiralarla örgütlerimizin yıpratılmak istenmesine, ilerici ve toplumcu değerlerimizin ortadan kaldırılmak istenmesine izin vermedik, vermeyeceğiz” dedi.
Koramaz, iktidarın TMMOB’yi hedef almasının nedenini şu ifadelerle açıkladı:


‘ • Tek Adam, Tek Parti’ rejimine karşı verdiğimiz kararlı mücadeledir.

• Gerici politikalara karşı, laikliğe ve aydınlanma değerlerine sımsıkı sarılmamızdır.

• Demokrasiye, özgürlüklere, insan haklarına ve eşitliğe bağlılığımızdır.

• Antiemperyalist, yurtsever, bağımsızlık yanlısı geleneğimizdir. Kadın cinayetlerine, kadına yönelik şiddete, cinsiyet ayrımcılığına karşı çıkışımızdır.

• “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” şiarımızdır. Ayrımcı, dışlayıcı, yok sayıcı politikalara karşı tavizsiz duruşumuzdur.

• Halkların kardeşliğini, barışı ve bir arada yaşamı savunmamızdır. Kayyumlara, KHK’lere, ihraçlara itirazımızdır.

• Hasta garantili Şehir Hastaneleri’ne, geçiş garantili köprü ve yollara, yolcu garantili havalimanlarına, şehirlerimizin yağmalanmasına, özelleştirme uygulamalarına, ülkenin geleceğini ipotek altına alan Kamu Özel İşbirliği projelerine karşı çıkışımızdır.

• Marmara’yı ve İstanbul’u yaşanmaz hale getirecek Kanal İstanbul Projesi’ne, Mersin’de, Sinop’ta, Kırklareli’nde yaşamı tehdit eden nükleer santrallara, dereleri kurutan HES’lere bizleri nefessiz bırakan JES’lere, kaynaklarımızı elimizden alan sömürge madenciliğine, Salda’yı ve Hasankeyf’i ve daha nice güzelliklerimizi yok eden rant projelerine itiraz etmemizdir.

• Emeğin sömürülmesine karşı alınterini savunmamız, iş cinayetlerine karşı mücadelemiz, herkes için güvenli iş ve güvenceli çalışma talebimiz, mühendislerin, mimarların, şehir plancılarının mesleki ve özlük haklarını koruma kavgamızdır.

Ülkenin dört bir tarafında süren orman yangınlarını değerlendiren Kocamaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Orman yangınlarına engel olmak ortak sorumluluğumuz olmakla birlikte, yangınlarla mücadele etmek, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere kamu kurumlarının görevidir. Ne yazık ki son yıllarda sayısı ve boyutları giderek artan orman yangınlarıyla mücadelede büyük zafiyetler yaşanmaktadır. Yangınların kontrol altına alınmasını ve kayıpların en alt seviyede tutulmasını engelleyen bu zafiyetin nedeni, özelleştirme uygulamaları nedeniyle orman yangınlarıyla mücadele ekip ve ekipmanlarının tasfiye edilmesidir. Ormanlarımızın yönetimi ve orman yangınlarını önlemeye ilişkin kalıcı politikalar oluşturmaya ihtiyacımız bulunuyor. TMMOB olarak ormanlarımızı korumaya ve geliştirmeye yönelik “kamucu ormancılık politikalarının” oluşturulması için çaba göstereceğimizin bilinmesini istiyorum.’’

İki gün sürecek olan genel kurulun ikinci gününde yani bugün seçim yapılacak.