Kamuoyunda ‘Bataklık’ olarak bilinen uyuşturucu ve suç gelirine yönelik yürütülen operasyonun davasında örgütün elebaşı olduğu iddia edilen Nejat Daş ve Çetin Gören dinlendi. Dava dosyasındaki eksiklerin giderilmesine hükmeden mahkeme, duruşmayı 7 Nisan tarihine erteledi.

"Bataklık Operasyonu" davasında sanıklar dinlendi: "Geçmişte de şimdi de ülkücü bir hayatım oldu"

Kamuoyunda "Bataklık" adı verilen operasyonda yakalanan ve "suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama ve uyuşturucu ticareti" suçlarından haklarında dava açılan örgüt kurucuları Çetin Gören ile Nejat Daş'ın da aralarında bulunduğu 73 sanıklı davada, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına hükmedildi.

Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı. 26’sı tutuklu olmak üzere 73 sanıktan bazısı tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken örgütün elebaşı olduğu iddia edilen Nejat Daş ve Çetin Gören duruşma salonunda hazır bulundu.

NEJAT DAŞ: İMKANIM OLSA ADIMI DEĞİŞTİRİRİM'

Örgütün elebaşı olduğu iddia edilen Nejat Daş, işlemiş olduğu bir suçun söz konusu olmadığını iddia ederek, “Yurt dışında 18 yıl hapis yattım. Sonradan normal bir hayatım oldu. Bana ait olan şirket aile şirketidir, ben ailemi tehlikeye atacak biri değilim. Buradaki bazı sanıklar da benim sigortalı çalışanım olur. Diyecek bir şey bulamıyorum. İsmim Nejat Daş olduğu için nefret ediyorum artık imkanım olsa adımı değiştirirdim” dedi.

ÇETİN GÖREN: YURT DIŞINDA PKK’LILARIN KARŞISINDA DURDUM

Davada bir diğer örgüt elebaşı olduğu iddia edilen Çetin Gören ise psikolojik sorunları olduğunu söyleyerek, “Genç yaşta ailemi bir trafik kazasında kaybettim. Hollanda’da psikolojik tedavi gördüm ve ilaç kullanıyorum. Geçmişte de şimdi de ülkücü bir hayatım oldu. Yurt dışındayken oradaki PKK’lıların karşısında durdum. Ben Türkiye’ye suç işlemek için gelmedim” diye konuştu.

DURUŞMA 7 NİSAN'A ERTELENDİ

Savunmaların ardından savcı ve sanık avukatlarının taleplerini alan mahkeme, ara kararını açıkladı. Mahkeme, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına hükmederek, duruşmayı 7 Nisan'a erteledi.

İDDİANAME

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 2 sanık örgüt kurucusu ve elebaşı, 5 sanık örgüt yöneticisi, 53 sanık örgüt üyesi, 13 sanık ise örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmekle suçlandı.

Örgüt elebaşları olarak gösterilen sanıklar Nejat Daş ve Çetin Gören'in, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" suçlarından cezalandırılması istendi.

Bu kapsamda, Daş ve Gören'in 60'ar kez "zincirleme olarak suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" suçundan 450'şer yıldan 1470'er yıla kadar, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmaktan" ise 5'er yıldan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

İddianamede "örgüt yöneticisi" olarak gösterilen sanıklar Cemal Deniz Şahan, Perry James Young, Handan Kaymaz, Halil Arslantaş ve Uğur Bülent Göçer'in de ayın suçlardan cezalandırılmaları istendi.

Sanıklar arasında yer alan eski emniyet müdürü Necmettin Yüksek hakkında da "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" ve "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçlarından 8 yıl 6 aydan 20 yıla kadar hapis talebinde bulunuldu.

AA-İHA