Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’da bir kasabaya dönük yapılan silahlı saldırı sonucunda 35 sivil hayatını kaybetti

Batı Afrika’da cihatçı katliamları sürüyor

Dış Haberler Servisi

Batı Afrika'da IŞİD'e ya da El Kaide'ye yakınlığıyla bilinen irili ufaklı cihatçı grupların sivillere dönük saldırıları sürüyor.

Burkina Faso'da gerçekleştirilen saldırıda çoğu kadın ve çocuk 35 sivil hayatını kaybetti. Ülkenin kuzeyindeki Soum vilayetinde yer alan Arbinda şehrinde yaşanan saldırılarda bir kasaba ve bir askeri üs hedef alındı. Kasabadaki saldırıda 35 kişi hayatını kaybederken, askeri üsse yapılan saldırıda 7 askerin hayatını kaybettiği belirlendi. Saldırıları henüz üstlenen bir grup olmadı.

Ülkede bu ay başında bir kilise hedef alınmış, silahlı saldırıda 14 kişi hayatını kaybetmişti. Bu saldırıyı da üstlenen olmamıştı. Burkina Faso'da 2015 yılından sonra, El Kaide ve IŞİD bağlantılı örgütlerin cihatçı saldırılarının sayısında bir artış yaşandığı gözlemlendi. Devlet Başkanı Roch Marc Christian, son saldırıdan sonra iki gün ulusal yas ilan edildiğini açıkladı.

Burkina Faso'nun komşusu Mali'de cihatçı militanlar 2012 yılında ülkenin kuzeyinin kontrolünü ele geçirmişti. Fransız ordusu halen bu bölgede operasyonlarına devam ederken ülkede başka bir ülkenin askeri varlığı da tartışma konusu haline gelmişti. Fransa'nın cihatçı saldırıları gerekçe göstererek Mali'de askeri üs bulundurması ülkede tepkilere neden olmuştu.