Batı basınında Soçi Mutabakatı: Üstünlük Putin'e geçti

HABER MERKEZİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında dün Soçi'de varılan mutabakat dış basında geniş yer buldu.

Erdoğan ve Putin, Türkiye'nin geçen hafta ABD ile varılan anlaşmadaki 120 kilometrelik güvenli bölgedeki durumun korunmasına ancak Suriye ve Rusya askerlerinin sınırın geri kalanındaki bölgelerde 30 kilometre derinliğe kadar girerek YPG'nin bölgeden çekilmesinin sağlanmasına karar vermişlerdi.

CNN: PUTİN'E HEDİYE

ABD basınının önde gelen yayını CNN, Soçi Mutabakatı'nı "Amerikalıların Suriye’nin geleceğini şekillendirmede bir yeri yoktur" şeklinde yorumladı. Haberde, Moskova ve Ankara’nın Suriye’de farklı pozisyonlar benimsemelerine karşın, uluslararası sınırların yeniden çizilmesini gerektirmeyen bir sonucu desteklediklerine dikkat çekildi.

"ABD güçlerinin bölgeden çekilmesinin Putin’e bir hediye olduğunu" ifade eden CNN, Moskova'nın aracılığıyla Ankara'yla Şam'ın yakınlaştığına dikkat çekildi.

NYT: ÜSTÜNLÜK PUTİN'E GEÇTİ

New York Times (NYT) gazetesi ise Soçi Anlaşması’yla Rusya’nın bölgedeki nüfuzunu artıracağı yorumunda bulundu

Haberde, bölgedeki hakimiyette üstünlüğün Putin'e geçtiği ifade edilirken, "Giderek daha açık bir şekilde görülüyor ki son dört yıl süresince hava saldırılarıyla Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetini kurtaran Rusya, oradaki güç dengesinin de belirleyicisi olacak" yorumu yapıldı.

TİMES: MUTABAKAT ESAD'I GÜÇLENDİRECEK

Times'ın baş yazısında "Batı diplomasisindeki kargaşa, Putin'in güçlenmesine imkan verdi" denildi. Gazeteye göre Trump yönetiminin Kürtlere desteğe son vermesini, Putin'e, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yönetimini sürdürmesini sağlama fırsatı tanıdı.

Başyazıda, "Soçi'deki zirve, Türkiye'nin işgalinin sonunu simgeleyebilir. Ancak bölge ve dünya için bunun bedeli ağır olacak. Varılan mutabakat Esad'ı güçlendirecek, Rusya'nın da küresel bir diplomatik ve askeri güç olarak yeniden güçlenmesinin tasdiki anlamına gelecek" ifadeleri yer aldı.

'TÜRKİYE İSTEDİKLERİNİ ELDE ETTİ'

Times, gazetede yer alan haberinde ise mutabakatı "Rusya ve Türkiye, Suriye'deki 'güvenli bölge'de ortak devriye için anlaştı" başlığıyla duyurdu.

Türkiye ve Rusya'nın, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasına yönelik taahhütlerini yeniden dile getirdiğini hatırlatan gazete, söz konusu haberde, Sayın Erdoğan, varılan anlaşmayı Türkiye'de bir zafer olarak lanse edecektir. Artık Türkiye'nin güney sınırında, Rojava'da, Kürtlerin liderliğindeki devlete benzer bir oluşum yok. En azından askeri açıdan durum bunu gösteriyor" ifadelerine yer verdi.

Erdoğan'ın zafer konuşmasına hazırlandığı belirtilen haberde, "Barış Pınarı Harekâtı, 2 haftadan az bir süre içinde tamamlandı, Türkiye hemen hemen istediği her şeyi elde etti. Sayın Erdoğan şimdiden kendisini önümüzdeki hafta Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında ulusa hitaben zafer konuşması yapacak şekilde konumlandırdı" denildi.

FT: ERDOĞAN'I PUTİN YÖNLENDİRDİ

Financial Times, Soçi Mutabakatı'na ilişkin "Putin, Suriye konusunda Erdoğan'ı etkileyerek yönlendirmeye çalışıyor" başlığıyla bir haber yayımladı.

Haberde, Erdoğan ile Putin arasında dün Soçi'de yapılan görüşme, Rusya'nın "önemli bir güç simsarı" olarak Suriye'de ne kadar hayati bir rol oynadığına vurgu yapıldı. Gazete, söz konusu mutabakatı, ABD'yle varılan ateşkes kararının uzatılması olarak yorumlarken Erdoğan'ı Putin'in yönlendirdiğini söyledi.

TELEGRAPH: RUSYA, ABD'NİN YERİNİ ALIYOR

Daily Telegraph, mutabakatı, "Türkiye ve Rusya, Suriye'deki askeri harekâtı durduracak şekilde anlaştı" başlıklı bir haberle duyurdu. Gazeteye göre, Soçi'deki görüşmeler, Rusya'nın, Suriye'nin kuzeydoğusunda en fazla siyasi ağırlığı olan güç olarak hızla ABD'nin yerini aldığını gösteriyor.

Daily Telegraph, Erdoğan ve Putin arasında varılan mutabakatla Kürtlerin Kobani ve Tel Rıfat'tan da çekileceklerini belirtiyor, Türkiye'nin 1 yıldan uzun süredir bunu talep ettiğine dikkat çekiyor.

GUARDIAN: TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI

Guardian ise mutabakata "Erdoğan ve Putin, Türkiye'nin Kürtlere saldırısının durmasını sağlayacak bir tampon bölge oluşturulmasında anlaştı" başlığıyla yer verdi.

Gazetedeki haberde, "Ankara, Moskova'nın Şam'ı, Kürtlerin yerine Suriye'nin kuzeydoğusunda daha fazla alanı kontrole ikna etmesinden memnun olacaktır. Moskova'nın bunun karşılığında Türk heyetinden, Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterileceği konusunda güvence aldığı anlaşılıyor" satırları yer aldı.