Yaşanan kuraklığın sonuçlarına ilişkin her gün Batı'dan Doğu'ya farklı illerden haberler artıyor. Nehirler göller peş peşe kuruyor. Üretici büyük sıkıntıda. Meyve ve sebze rekoltesi düştü.

Batı’dan Doğu’ya dağ taş kurudu

Haber Merkezi

KURAK geçen kış ve baharın ardından çiftçinin gergin bekleyişi sürüyor. Hemen her bölgeden kuruyan göl, nehir haberi ya da kuruyan ekin açıklaması geliyor. Doğu Anadolu'da da dün kuruyan bir nehir haberi geldi. Kargapazarı Dağları'ndan doğan ve Erzurum'un Oltu ilçesinden geçerek, Çoruh Nehri'ne karışan Oltu Çayı, baharda debisi 4-5 kat artarken, bu yıl kurudu. DHA'nın haberine göre bahar aylarında debisi 4-5 kat artan ve sık sık taşkınların meydana geldiği Oltu Çayı'nın kurumasıyla balıkların yaşam alanı da kalmadı.

Çayın ilk defa kuruduğunu söyleyen Aslanpaşa Mahallesi'nin muhtarı Zafer Şahin, "Daha 5'inci ayın sonlarındayız. Her sene bu aylarda Oltu Çayı yatağına sığmazken, böyle bir şey tarihinde belki de ilk defa yaşanıyor. Ciddi manada su sıkıntımız var, arazilerimiz suya hasret kalacak. Yardım bekliyoruz. Böyle giderse perişan olacağız" dedi. Bölge halkından Selami Altun da "Ben 63 yaşındayım Oltu'da doğdum, büyüdüm; havaların kurak gitmesinden dolayı mayıs ayında çayın bu kadar azalmasına ilk defa şahit oluyorum. Geçtiğimiz yıllarda çay coşkun akardı" dedi.

AA'nın haberine göre Van'ın Özalp ilçesindeki Akgöl, son yıllarda etkili olan kuraklıktan olumsuz etkilendi. Flamingo başta olmak üzere birçok kuşun uğrak yeri olan göl, yağışların azalması ve beslendiği su kaynaklarının mevsimsel kuraklık nedeniyle kesilmesi üzerine çorak bir alana dönüştü.

Aydın'ın Yenipazar ilçesinde ise kuraklık nedeniyle baraj kapaklarının açılmamasından dolayı ekili arazilerini suluyamadıklarını söyleyen çiftçiler eylem yaptı. Direcik mahallesinde yaşayan 100’e yakın çiftçi, Akçay Sulama Kanalı çevresinde toplandı. Çiftçilerin eylem yaptığını haber alan jandarma ekipleri olay yerine gelerek güvenlik önlemi aldı.

Eylem alanına gelen Yenipazar Belediye Başkanı CHP’li Yüsran Erdem, sorunun çözülmesi için İlçe Kaymakamı Osman Kural ile görüştü. Başkan Erdem "Domates ekimi yapıldı ve bu sebzeler iki günde bir sulanmazsa çiçeklerini döker ve ürün vermez. Pandeminin ardından kuraklık da çiftçilerimizi vurdu. Onlar da haklı olarak emeklerinin karşılığını almak istiyorlar" diye konuştu.

Kuraklık nedeniyle gıda sıkıntısı ve fiyat yüksekliği de kapıda.