CHP’li Torun, çoğunluğu CHP’li başkanların yönettiği kentler olmak üzere batıya göçün başladığını söyledi. Torun, belediyelere yardım edilmesini istedi.

Batı’ya göç başladı!
Fotoğraf: DHA

BirGün/ANKARA

Maraş merkezli 7.7 ile 7.6’lık depremlerden sonra on binlerce insanın CHP'li belediye başkanlarının yönetimindeki kentlere göç ettiğini tespit eden parti yönetimi, belediyelere mali destek için iktidara çağrıda bulundu.

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP'li belediyelerin yaptığı yardımlarla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Belediyelerimiz, depremin ilk anından itibaren seferberlik anlayışıyla çalışmaya devam ediyor. Bugün itibarıyla 6 bin 193 araç ve 16 bin 659 personelini bölgeye gönderdi. İnsani yardım malzemelerini taşıyan 3 bin 861 TIR, 4 uçak, 6 gemi, 2 vapur ve 2 tren vagonu bölgeye ulaştırıldı. 2 milyon 400 bin battaniye, 31 bin çadır, 573 konteyner, 176 bin ısıtıcı ve soba, bin 100 mobil tuvalet, bin 400 jeneratör ve 3 milyon 200 bin hijyen paketi de vatandaşlarımıza gönderildi.”

İLLERDE YOĞUNLUK

Depremin ardından batı illerine göçün başladığını kaydeden Torun, “Mersin’e 337 bin, Antalya’ya 133 bin, Muğla’ya 35 bin, Ankara ve İstanbul’a da on binlerce vatandaşımız ulaşmış bulunuyor. Hal böyleyken belediyelerin hem afet bölgelerine desteklerini sürdürmesi, hem de kendi bölgelerine gelen vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını eksiksiz olarak karşılaması gerekiyor. Burada önemli bir görev de belediyelerimize düşecek. Dolayısıyla belediyelerimizin bu hizmetleri aksamaya yol açmadan sürdürmeleri için mali olarak desteklenmeleri artık bir zorunluluk haline gelmiştir” dedi.

BORÇLAR YAPILANDIRILMALI

“Belediyelerin bankası olan İller Bankası üzerinden, belediyelere ek kaynak planlaması bir an önce yapılmalıdır” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, iktidarın yetersizliğine de değindiği açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu kaynak, belediyelere hakkaniyetli bir şekilde paylaştırılmalıdır. Belediyelerin ve belediye şirketlerinin kamu kurumlarına olan borçları, yeniden yapılandırılmalıdır. Belediyelerin vatandaşa hizmet için kullandığı akaryakıttan, elektrikten ve doğalgazdan ağır vergiler alınmaktadır. Bu vergiler maalesef en yüksek tarifelerden belirlenmektedir."