Batı’da aday tartışılacak
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

Seçimlerde istediği sonucu alamayan ve eş genel başkanların görevi bırakma kararı aldığı HDP ve Yeşil Sol Parti’de iç tartışmalar devam ediyor. Tabandan gelen "ittifak yeniden gözden geçirilsin" talebini de ele alan parti yönetimi, yeni kararlar alma hazırlığında. Ayrıca yerel seçimlerde de tıpkı Cumhurbaşkanı adaylığında olduğu gibi tabanın taleplerini geri çevirmek istemeyen parti yönetimi, batı illerinde belediye başkanı adayı çıkarmayı tartışıyor.

HDP ve Yeşil Sol Partide MYK ve Parti Meclisi, önümüzdeki dönem çalışmalarına ilişkin konu başlıklarını tek tek tartışması sonucu karar aşamasına geldi. Eylülde kongre yapmayı planlayan Yeşil Sol Parti, kongrede isim değişikliği dahil çeşitli radikal kararları uygulamaya geçirmeyi planlıyor. Bu kapsamda yerel seçimlere ilişkin de önemli kararlar alınacak. 2019’da gerçekleştirilen son yerel seçimlerde birçok ilde aday çıkartmayarak Millet İttifakı’nın adaylarını destekleyen HDP-Yeşil Sol, 2024'te yapılacak yerel seçimler için İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Mersin gibi büyükşehirler için aday çıkarabilir. Aday çıkarma eğiliminin nedeni olarak ise tabandan gelen talep ve HDP'li belediyelere kayyım atanmasına CHP'nin sessiz kalması olarak gösteriliyor. Parti yönetimi ayrıca cumhurbaşkanı adayı göstermemesinin oy kaybına neden olduğuna yönelik tespiti de bu seçeneğe gerekçe olarak gösteriyor.

YEŞİL SOL PARTİDE 57 İSİM KALACAK

Seçimlerde 61 milletvekiline ulaşan HDP, 57 ismini Yeşil Sol Parti çatısı altında TBMM’de bulunduruyor. Sadece Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar, HDP çatısı altında siyaseti sürdürüyor. EMEP üyeleri ise partilerine döndü. Kurullarda yapılan görüşmelerde, kapatma davası gerekçe gösterilerek 57 ismin Yeşil Sol Parti üyeliğini sürdürmesi kararı alındı.

Eylül ayında kongresini toplayacak HDP'de eş genel başkanlık için Meral Danış Beştaş, Cengiz Çiçek, Keskin Bayındır, Tülay Hitamoğulları gibi isimler konuşulmaya devam ediyor. Ancak partideki değişim isim ve eş genel başkanlarla sınırlı olmayacak. Edinilen bilgiye göre parti yönetimi, halk toplantıları ve kongre hazırlık sürecinde vatandaştan gelen talep doğrultusunda parti tüzüğünü de yeniden ele alacak.