“Geçinemiyoruz” diyen emekçiler, İzmir ve Diyarbakır’da bir araya geldi. Kriz nedeniyle emekçilerin kayıplarının karşılanmasını talep eden KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik: Gelir vergisi adaletsizliğine son.

Batıdan doğuya halk için bütçe

HABER MERKEZİ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), "Geçinemiyoruz! Emekten halktan yana bütçe istiyoruz” diyerek İzmir ve Diyarbakır’da miting gerçekleştirdi. İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan 10 bini aşkın kişi, halktan ve emekten yana bütçe talepleriyle kordon boyu Gündoğdu Meydanı yürüdü.

Diyarbakır’da İstasyon Meydanı’nda düzenlenen mitingde ise "Bu iktidarla geçinemiyoruz", "Duble yollar katın doyurmuyor", "Barış, iş, emek için alanlardayız", "Ülke zengin, halk fakir, yandaş mutlu", "Krizin bedelini halk değil krizi yaratanlar ödesin", "İş, aş, özgürlük", "Eşit işe, eşit ücret" pankartları dikkat çekti.


Kamu emekçileri yarın da İstanbul ve Ankara’da yapacağı mitinglere çağrıda bulundu.

İzmir ev sahipliğindeki mitinge, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Antalya, Balıkesir, Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak KESK Şubeler Platformu, TMMOB İzmir İKK, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, İzmir Tabip Odası, demokratik kitle örgütleri ve CHP, HDP, SOL Parti başta olmak üzere siyasi partilerden de destek geldi.
Mitingde, "Savaşa değil emekçiye bütçe" , "Genel grev genel direniş", "İş ekmek özgürlük", "Saraya değil emekçiye bütçe", "Birleşe birleşe kazanacağız", "İnsanca bir yaşam istiyoruz", "İşçi memur el ele genel greve" sloganları atıldı.

İzmir’de açıklamayı KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik okudu. Bozgeyik, "Bizler her gün biraz daha yoksullaşırken, onlar ‘korku, açlık, mallardan, canlardan, ürünlerden biraz eksiltme ile sınandığımızı’ söyleyip sabretmemizi söylüyorlar. Onlar sırça saraylarda lüks ve şatafat içinde yaşarlarken, sadece bir dakikalık elektrik giderleriyle onlarca işçi, emekçi geçinebilecekken bu duruma da şükretmemizi istiyorlar" dedi.

‘VERGİ ADALETSİZLİĞİNE SON VERİLSİN’

Enflasyonunun, zam fırtınasının, döviz kasırgasının hızına kimse yetişemediğini söyleyen KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Bizler her gün biraz daha yoksullaşırken, borçlarımızı borçla kapatmaya çalışırken mutlu azınlığın, sermayenin serveti dünya zenginleri ile yarışıyor! Geçinmek için, kamudan, emekten, halktan yana bir bütçe istiyoruz. Çok kazanandan az, az kazanandan çok anlayışıyla sırtımıza yüklenen adaletsiz vergi dilimleri nedeniyle yılın ortasına varmadan maaşlarımız eriyor, cebimize girmeden çıkıyor. Geçinmek için, gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Yandaşlara aktarılan hazine garantilerine son verilmesini talep eden Bozgeyik, şunları söyledi:

“Temel gıda ürünlerinde KDV’nin sıfırlanmasını, pandemiden bu yana yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar, artık bıçak kemiğe dayandı. Sırtını sermayeye yaslayan, emeğe, emekçilere düşman bu düzen böyle gitmez. Biliyoruz ki, bu düzen kendiliğinden değişmeyecek. Üzerimize çöken karanlık bulutları dağıtarak emeğin, barışın, özgürlüğün, şitliğin, kardeşliğin dünyasını yakınlaştıracak, laik, demokratik bir ülkeyi kuracak yegâne güç bu meydanları dolduran bizleriz.”

"EMEKÇİYE DÜŞMAN BU DÜZEN BÖYLE GİTMEZ"

Diyarbakır’daki mitingde KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, "Bizler her gün biraz daha yoksullaşırken, borçlarımızı kapatmak için biraz daha borçlanırken bu ülkenin bir kesimi servetlerine servet katıyor. Biz buraya yılmadan korkmadan ‘hükümet istifa’ demeye geldik. Biz buraya ‘bütçedeki payımızı istiyoruz’ demeye geldik. Geçmiş yıllardan bu güne kadınlara ayrılmayan payı istemeye geldik" dedi.

‘Ekonomik OHAL’ gündemine dair de konuşan Yeşil, "Biz bu ülkede barış dediği için içeri attığınız arkadaşlarımızla zaten OHAL’i yaşıyoruz. Korkuyorlar, telaşlılar, tehditleri bundandır. Ne yaparsa yapsınlar bıçak kemikte, emekçiye düşman bu düzen böyle gitmez" ifadelerini kullandı.

Öne çıkan talepler şöyle sıraladı:

• Her türlü güvencesiz istihdama son verilmesini,

• Kamunun tasfiyesi anlamına gelen özelleştirme politikalarına son verilmesini

• Kamusal, sosyal güvenlik emeklilik sisteminin güçlendirilmesini,

• Hukuksuz ihraç edilen arkadaşlarımızın derhal işlerine iade edilmesini

• Geçinmek, insanca yaşayacak bir ücret için kaynakların silah harcamalarına, savaş politikalarına aktarılmamasını, barış ve demokrasi için kullanılmasını istiyoruz.