Salgın vakalarında artış yaşanan yerlerden biri olan Batman’da, günlük yapılan 500 testin yarısının pozitif çıktığı belirtiliyor.

'Batman’da günlük yapılan koronavirüs testlerinin yarısı pozitif çıkıyor'

1 Haziran’da başlatılan “normalleşme” süreci sonrası yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını vakalarında artış yaşanan kentlerden birisi de Batman. Kentte bugüne kadar, 12 bini ‘normalleşme’ süreci öncesi olmak üzere toplam 32 bin test yapıldı ve bunlardan 6 bin 500’ü pozitif çıktı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, salgın süreci boyunca yaşamını yitirenlerin sayısının ise 100’ü aştığı belirtiliyor. Yine, kamuoyundaki tepkiler üzerine son haftalarda kentteki test sayısı da yükseltildi. Kentte şu an ortalama 500 test yapılıyor. Söz konusu testlerden 250’ye yakının pozitif çıktığı ifade ediliyor.

Kentteki sağlık örgütleri temsilcileri, okulların açılacağı tarihe kadar salgının kontrol altına alınmaması durumunda daha vahim bir tablo ile karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.

‘1 HAZİRAN SONRASI GÜNLÜK VAKA 200’LERİ BULUYOR’

Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz, 1 Haziran öncesi pozitif vakaların 670 civarında olduğunu, ancak 1 Haziran sonrası günlük vakaların 200'leri bulduğunu söyledi. Bu süreci yönetenlerin vaka artışları karşısında suskun kaldıklarını belirten Oğuz, “Süreci yönetenlerin toplumun karşısına geçerek verileri paylaşmaları gerekiyor. Doğru verileri sunulacak ki toplum da bireysel tedbirleri ona göre almalıdır" dedi.

batman-da-gunluk-yapilan-testlerin-yarisi-pozitif-cikiyor-765734-1.

‘SERVİS VE YOĞUN BAKIMLARIN TAMAMINA YAKINI DOLU’

Hastanelerde yaşanan duruma ilişkin bilgi veren Oğuz, sağlık emekçilerinden aldıkları bilgilere göre pandemi hastaneleri ve Bölge Devlet Hastanesi'nde servislerin ve yoğun bakımların tamamına yakınının dolduğunu kaydetti.

Yeni hasta kabullerinin, hastalar taburcu edildiği zaman yapılabildiğini dile getiren Oğuz, “Hekimlerden aldığımız bilgilere göre, temaslı dahil olmak üzere sağlık emekçileri 10 bin kişi ile 2 bini aşan aktif vaka takibini yapıyor. Durumun bu derece vahim olduğunu düşündüğümüzde yerel amirler kamuoyunu daha şeffaf bilgiler ile aydınlatmalı ve buna yönelik önlemler alınması sağlanmalıdır" diye konuştu.

‘200’DEN FAZLA SAĞLIK EMEKÇİSİNİN TEST SONUCU POZİTİF ÇIKTI’

Kentte bugüne kadar 200'ü aşkın sağlık emekçisinin korona testinin pozitif çıktığını paylaşan Oğuz, şunları söyledi:

“Pandemi ile fedakarca mücadele eden sağlık emekçilerine bugüne kadar düzenli periyodlarla test yapılmış değil. Vakaların arttığı dönemde sağlık çalışanlarının sağlıkları korunmalıdır. Belli periyodlar ile testlerinin yapılması gereklidir. Geçtiğimiz aylarda bazı sağlık emekçilerinin Batman'da istifa ettiklerini biliyoruz. Bu olgular yaşanırken sağlık emekçileri için koruyucu tedbirler artırılmalıdır."

‘SAĞLIK EMEKÇİLERİ VE STK’LER PANDEMİ KURULLARINA DAHİL EDİLMELİ’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şube Eşbaşkanı Deniz Topkan ise, 1 Haziran sonrasındaki vaka artışına değindi. Kentte alınan önlemlerin yetersiz olduğunu kaydeden Topkan, "Birincisi bütün temaslara test yapılmalıdır. Test sayıları artırılmalı, izolasyonlar yoğunlaşmalıdır. Organize sanayi bölgesindeki çalışanlar, özellikle 25 bin tekstil işçisi düzenli testten geçirilmelidir. Alışveriş merkezleri ve kalabalık alanlarda mesafeler yeniden düzenlenmeli ve buna göre düzenlemeler yapılmalıdır. Gerekirse 1 Haziran öncesi tedbirlere geri dönüş yapılmalıdır. Testi pozitif çıkan yurttaşlar için sosyal devlet anlayışı devreye sokulmalıdır. Ve sürece uygun şekilde pandemi kurullarına sağlık emekçileri ve STK'ler dahil edilmelidir" diye konuştu.