Bavyera’da kritik seçim

Almanya’nın Bavyera eyaletinde yeni parlamento seçimi için sandığa gidildi. 1957’den bu yana iktidarda olan CSU’nun yanı sıra SPD’nin de ciddi oy kaybına uğraması beklenen seçimler, federal siyasette de değişikliklere neden olabilir.

Federal Meclis’te Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile ortak bir meclis grubu oluşturan ve seçimlere sadece Bavyera’da giren Hristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) sandıktan birinci parti olarak çıkması bekleniyor. Ancak 2013 yılında yapılan son eyalet seçimlerinde yüzde 47,7 oy oranıyla 180 sandalyeden 101’ini kazanarak tekrar salt çoğunluğu ele geçiren iktidar partisinin bu kez de benzeri bir sonuç elde etmesi, anketlere göre neredeyse imkansız görünüyor.

CSU Parti Genel Başkanı ve Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer ve Bavyera Eyalet Başbakanı Söder’in siyasi geleceği de, bugün sandıktan çıkacak sonuca bağlı. Hem siyasi gözlemciler hem de parti içinden birçok kişi, CSU’da beklenen ciddi oy kaybından federal düzeydeki siyaseti sorumlu tutuyor. Seehofer’in Federal İçişleri Bakanı olarak özellikle mülteciler politikasında büyük koalisyon içinde neden olduğu gerilimin ve “Göç tüm kötülüklerin anasıdır” gibi tartışmalı açıklamaların, partiye destek kaybettirdiği belirtiliyor. Eyalet Başbakanı Söder, anketlerden çıkan kötü sonucu, Berlin’deki büyük koalisyonun poltikalarına bağlamış, Seehofer ise bunu reddetmişti.