Bayraklı Belediye Başkanı Sandal, deprem bölgesindeki binaların dönüşümü için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulunarak, 2 yılı ödemesiz 18 yıl sıfır faiz uygulamasının deprem bölgesindeki riskli tüm binaları kapsayacak şekilde düzenlenmesini talep etti

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal'dan kredi çağrısı

BİRGÜN EGE

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem sonrasında yaşanan süreç hakkında açıklamalarda bulundu. Sandal, gerçekleştirdiği basın toplantısında yapılan çalışmalar ve izlenen yol haritasıyla ilgili açıklama yaptı.

Depremden en çok etkilenen bölge olan Bayraklı için hasar verilerini sunarak konuşmasına başlayan Başkan Sandal, "Çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 1 ay içinde ağır hasarlı binaların tamamı yıkılmış olacak. Bayraklı Belediyesi olarak enkaz kaldırma, arama kurtarma, vatandaşların geçici konutlara yerleştirilmesi sürecinde üzerimize düşeni yaptığımızı düşünüyorum. Vatandaşların takdirini kazandığımız yönünde bir kanaatimiz var" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kredi düzenlemesi üzerinden çağrıda bulunan Sandal, "Cumhurbaşkanımıza çağrımız var. Pandemiyle belirgilenleşen sıkıntlarımız depremde zirve yaptı. Riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması sürecinde 2 yılı ödemesiz 18 yıl sıfır faiz uygulamasının deprem bölgesindeki riskli tüm binaları kapsayacak şekilde düzenlenmesini cumuhrbaşkanımızdan talep ediyoruz. Yapılabilir bir iş midir? Evet yapılabilir bir iştir" diye konuştu.

ŞİRKET KURULDU

Sandal, "Süreçte vatandaşın yanında olmalıyız. Tüm imkanlarımızı kullanarak yapmamız gereken neyse yapmakta kararlıyız. Eksik olduğumuz meselelerle ilgili de bize pozitif öneri gelirse yapmaya hazırız. Belediye şirketlerimizden birinin tüm faaliyetlerini sıfırlayıp yeni bir şirkete dönüştürdük. Baybel şirketimiz bundan sonra kentsel dönüşüm, tasarım, yenileme, planlama sanayi ve ticaret şirketi olarak tanımlandı. Bu şirketimizle müşavirlik hizmeti vermeyi planlıyoruz. Analiz, hukuk, uzlaşma, kontrol süreçlerinin tamamında vatandaşımızın yanında olacağız. Şirketimiz analiz sürecinde temel sorunların çözümü için aktif rol alacak. Pazartesi itibariyle yıkılan binalar ya da hasar, risk durumu netlemiş binalarımızın temsilcileri şirketimize gelip bir an önce işlemlere başlasın. Pazartesi gününden itibaren hazırız. Planlamadan inşaat sürecinin bitimine kadar vatandaşımızın yanında olacağız. A sınıfı müteahhitlerden oluşan bir havuz oluşturacağız. Kendi istedikleri firmalarla da bu süreci sürdürebillirler" ifadelerini kullandı.

ARSA VE BİNALARINIZI LÜTFEN SATMAYIN

Yurttaşlara çağrıda bulunan Sandal, şunları söyledi:"Çok zor günler geçiriyoruz. İşimiz, ekmeğimiz vardı, gündelik hayatımıza devam ederken bir anda bunlardan olduk. Şu an başka bir ortam içindeyiz. Bütün yurttaşlarımıza çağrıda bulunuyorum. Binalarını ve arsalarını satmalarını istemiyoruz. Arsa ve binalarınızı lütfen satmayın. Şu an 300-400 bin liraya biten binaları en az 2 milyon üzerinde satacaklar. Müteahhitlerle anlaşmalarını şirket çerçevesinde müşavirlik hizmetini alarak yapsınlar. Bir işin fiyatı aşağı yukarı bellidir. Çok cazip tekliflerle gelen firmalara lütfen itibar etmeyin. Hukuki olmayan söylemlere lütfen itibar etmeyi. Vatandaş, 'başkanım 2 kat ver yapalım. Sen istersen yaparsın' diyor. Vallahi de isterim billahi de isterim. Ama böyle bir yetkim yok. Büyükehir'den, müdürlükten, odalardan döner."