Emekliler zamlı ikramiye bekliyor. DİSK-AR’ın raporuna göre son 5 yılda gıda enflasyonu yüzde 362’ye çıkarken emeklilerin bayram ikramiyesi neredeyse yerinde saydı. Raporda maaşın en az 5 bin 500 TL olması istendi.

Bayram ikramiyesi resmen pula döndü

EMEK SERVİSİ

Şeker Bayramı’na haftalar kalmışken alım gücü giderek eriyen emeklilere verilecek bayram ikramiyesi ise tartışma konusu. Bayram ikramiyesi son 5 yılda yalnızca yüzde 10 arttı ancak gıda enflasyonundaki yükseliş yüzde 362’i buldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “En düşük emekli maaşını yükseltecek alternatif modellerimiz var” derken DİSK-AR’ın ‘Emekli İkramiyesi Nasıl Eridi?’ başlıklı raporu emeklilerin bayram ikramiyesindeki son durumu gözler önüne serdi.

DİSK-AR’ın raporunda resmi enflasyonun son 5 yılda yüzde 269, resmi gıda enflasyonun ise yüzde 362 artarken emekli bayram ikramiyesinin sadece yüzde 10 arttığı belirtildi. 2018’de 1000 TL olarak saptanan bayram ikramiyesinin 2021’de 1.100 TL'ye yükseltildiği hatırlatılan raporda, “Emekli bayram ikramiyesi resmi enflasyon kadar artsaydı en az 3 bin 689 TL, gıda enflasyonu kadar artsaydı en az 4 bin 619 TL, asgari ücret kadar artsaydı en az 5 bin 307 TL olmalıydı” ifadesine yer verildi.

5 YILLIK KAYIP 10 BİN TL

Emeklinin resmi enflasyona göre 5 yıllık ikramiye kaybının 10 bin TL’ye yaklaştığının ve bu kaybın telafi edilmesinin gerektiği vurgusunun yer aldığı raporda, “Emekli bayram ikramiyesi en az 5 bin 500 TL olmalıdır” denilirken her yıl dört asgari ücret ikramiye ödenmesi gerektiğine de dikkat çekildi.
Raporda gıda enflasyonuna göre emeklilerin alım gücünün son 5 yılda 1000 TL’den 238 TL’ye düştüğü hesaplandı. Aynı hesaplama enflasyon verisine göre yapıldığında ise 5 yılda alım gücü 298 TL'ye geriledi. Emekli bayram ikramiyesinin asgari ücrete oranı yüzde 62’den yüzde 13’e kadar gerilediği bilgine yer verilen raporda, emeklilerin kayıpları için şu değerlendirme yapıldı: “2022 yılının ilk bayramında ikramiyelerin geçmiş enflasyon kaybının giderilmesi ve güncel enflasyona karşı korunması için 4 bin 799 TL geçmiş enflasyon kaybı ve 2023 için 3 bin 689 TL olmak üzere toplam 8 bin 488 TL ödeme yapılmalıdır. Bu artış emekli ikramiyesinin resmi enflasyona karşı korunması için zorunludur.”

***

bayram-ikramiyesi-resmen-pula-dondu-1141281-1.

İkramiye için çalışma varmış!

Türkiye Emekliler Derneği ziyaretinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli aylığı ve bayram ikramiyelerini yükseltecek alternatif modeller üzerine çalıştıklarını belirtti. En düşük emekli aylığı ve bayram ikramiyesiyle ilgili çalışmanın EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanları da kapsayacağını bildiren Bilgin, “En düşük emekli maaşını yükseltecek alternatif modellerimiz var. Bunun yanında emeklilerin aldığı bayram ikramiyeleri var. En düşük emekli aylığı ve bayram ikramiyesiyle ilgili çalışma EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanları da kapsayacak. Bu çalışma deprem bir müddet etkisiyle ertelenmiş oldu ama en geç önümüzdeki hafta bunu Cumhurbaşkanımıza arz edeceğim” dedi.