9 günlük bayram tatili için yüz binlerce kişi yollara döküldü. Tatili büyük şehirlerde geçirecekler için işte bazı film, müzik, konser ve kitap önerileri

Bayram tatili için etkinlik önerileri

Kurban bayramı tatilinde tatile çıkmayanlar için öneriler var. Herkesin dört gözle beklediği Kurban Bayramı tatili bugün resmen başladı. Seyahat rotaları çoktan belirlendi, tatil programları yapıldı ve İstanbul’u 9 günlüğüne geride bırakacak yüz binlerce kişi tatil için yollara döküldü.

Peki tatile çıkmayanlar, İstanbul’da, Ankara’da kalanlar ne yapacak? Kentin en boş, en güzel döneminde, gürültü ve kalabalıktan uzak sakin bir ortamda, hem de trafik derdi olmadan gezmek, kitap okumak, film izlemek mümkün.

Eğer siz de bayramda 9 gün boyunca ne yapsam, nereye gitsem diye düşünüyorsanız sizin için öneriler var.

***

SİNEMA

1- Köpek Dişi

Yunan yapımı dram türündeki film; üç genç kardeşin, dış dünyayla ilgili hiçbir şey bilmeden anne babalarıyla tutsak olarak yaşadıkları evden çıkacakları günü hayal etmelerini konu ediniyor. Yorgos Lanthimos’un yönettiği “Köpek Dişi” adlı filmde; Christos Stergioglou, Michele Valley, Angeliki Papoulia, Hristos Passalis, Mary Tsoni ve Anna Kalaitzidou rol aldı.

2- Yüz

Berlin Film Festivali’nden Yüz’le Jüri Büyük Ödülü alan Polonyalı yönetmen Malgorzata Szumowska, ‘Yüz’ filminde, yüz nakli ameliyatı üzerinden derin bir kimlik ve toplum eleştirisi yapıyor. Metallica hayranı, yakışıklı Jacek; müziğe, sevgilisine ve köpeğine tutkuyla aşıktır. Tüm ailesi, yaşadığı kasabanın sakinleri ve iş arkadaşları, onu “eğlenceli bir çılgın” olarak görmektedir. Jacek, dünyanın en büyük yapıları arasında olması planlanan bir İsa heykeli inşaatında çalışmaktadır. Bir gün yaşadığı iş kazası yüzünden tüm gözler ona çevrilir. Çünkü ülkede yüz nakli yapılan ilk kişi olacak ve hayatı kökünden değişecektir. Senaryosu Michal Englert ve Malgorzata Szumowska ait olan filmde, Mateusz Kosciukiewicz, Agnieszka Podsiadlik ve Malgorzata Gorol rol alıyor.

3- Miyonluk Kuş

Ufuk Özkan, Gökçe Özyol, Mehtap Bayri, Musviq Şahverdiyev ve Dilara Aliyeva’nın rol aldığı Türkiye-Azerbaycan ortak yapımı filmin yönetmenliğini Hayal Aslanzade üstlendi.

Komedi türündeki film; Bakü’de bir otelde şoför olarak çalışan bir adamın; yurtdışından bir mimarı almak için gittiği havaalanından yanlışlıkla bir kuş hırsızını alması sonrasında gelişen olaylar etrafında dönüyor.

4- Beyaz Diş

Jack London’ın 89 farklı dile çevrilmiş kitabından Alexandre Espigares tarafından sinemaya uyarlanan animasyon filmi “Beyaz Diş”; vahşi bir hayvanın gözünden hem doğal hayata hem de insanların acımasız dünyalarına eleştirel bir bakış atmayı amaçlıyor.

5- Vincent’ten Sevgilerle

Film ünlü ressam Vincent Van Gogh’un oldukça ilgi çekici hayat hikayesini ressamın tablolarını bir araya getirerek anlatıyor. Filmde yer alan 65.000 karenin her biri Polonya ve Yunanistan’da yer alan stüdyoyu ziyaret eden 125 profesyonel yağlı boya ressamı tarafından çizildi. Bu filmde Van Gogh’un etkileyici resimleri kadar tutkulu ve talihsiz hayat hikayesi ile gizemli ölümünü de izleme olanağı bulacaksınız.

***

YOL ŞARKILARI

1-Fazıl Say- İlk Şarkılar
2-Kenan Doğulu-Vay Be
3-Ceza- Sus Pus
4-Zeynep Bakşi Karatağ-Usulca
5-Yüzyüzeyken Konuşuruz- Akustik Travma

***

KİTAP

1- Aşka İnanmayanlar İçin Aşk Öyküleri

Yazar Hikmet Hükümenoğlu, Can Yayınları etiketiyle yeni kitabı ‘Aşka İnanmayanlar İçin Aşk Öyküleri’ni okuruyla buluşturdu. Tuhaf, patolojik, alışılmadık aşk hikâyelerinin yanında bildik durumları da ustalıkla, incelikli bir mizahla, merak duygusunu hep canlı tutarak anlatıyor.

2-Bir Çöküşün Öyküsü- Stefan Zweig

Stefan Zweig’in yalnızlık psikolojisi ve etkilerinin doğurduğu bir olay sonucu gelişen intihar ve öncesinde yaşadığı durumlardan dolayı depresif haller içinde olan karakterlerden birini Bir Çöküşün Öyküsü kitabında işlemiştir. Bir Çöküşün Öyküsü, son derece akıcı ve bir okuyuşta bitirilebilecek bir eser. Kitabı okurken çoğu zaman kendinizi öyküdeki karakterin yerine koyup, sanki kendi sonunuzu okuyormuşsunuz gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Kalabalıklar arasında yalnız kalmanın tasavvurunu çok derinden hissedecek ve anlayacaksınız.

3- Bıçkın ve Ağlak -Can Kozanoğlu ve Mirgün Cabas

Mirgün Cabas’ın Can Kozanoğlu’yla yaptığı söyleşiler dizisi sonucunda ortaya çıkan Bıçkın ve Ağlak, siyasetin, toplumun, popüler kültürün geçirdiği dönüşüm, dijital hayat, sosyal medya, darbe girişimi gibi konular geçmişi bugüne bağlayan gözlem ve saptamalarla ele alıyor.

***

KONSER

1- Sıla- İzmir Açıkhava- 20 Ağustos
2-Mabel Matiz- Kuşadası- 21 Ağustos
3-Duman- Bodrum Antik - 22 Ağustos
4-Manuş Baba- Ayvalık-22 Ağustos
5-Şükriye Tutkun- Büyükada-25 Ağustos

***

MÜZELER

İstanbul’un önemli müzeleri, bayramda ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.

1-Topkapı Sarayı Müzesi,
2- Dolmabahçe Sarayı Müzesi,
3-İstanbul Arkeoloji Müzeleri,
4-Büyük Saray Mozaikleri Müzesi,
5- Yerebatan Sarnıcı