Bayram tatilinde İzmir ve Muğla’ya akın eden tatilciler geri döndükten sonra kentlerdeki Covid-19 vakaları arttı. Tabip odası başkanları maske zorunluluğunun ve diğer önlemlerin yeniden alınması gerektiğini söyledi.

Bayramın Covid bilançosu ağır

Covid-19 pandemisinde yaklaşık 2,5 yıl geride kalırken, vaka sayıları son haftalarda hem dünyanın farklı noktalarında hem de Türkiye’de artışa geçti. Birçok ülkede bu yükseliş, Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 adlı alt varyantlarının yayılması sonucu gerçekleşiyor.

Türkiye’de günlük Covid-19 vaka sayısı 32 bini buldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen hafta yaptığı açıklamalarda “Panik yok” dese de 11-17 Temmuz haftasında 96 kişi yaşamını yitirdi. Uzmanlar yasak ve kapanmalar olmaması nedeniyle virüsten korunmak için en etkili yöntemin aşı olduğunu bir kez daha hatırlattı. Temmuz ayındaki 9 günlük tatilin ardından, tatilcilerin kontrolsüz bir şekilde geldiği İzmir ve Muğla’da vaka sayıları yükseldi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, vakaların artmasına rağmen hastalığı ağır geçiren kişi sayısında çok ciddi artış olmadığını söyledi. Prof. Dr. Kaynak, “Özellikle solunum yetersizliğini yoğun yaşayan hasta sayısı az. Kronik hastalığı olan, ilaç kullanan kişiler hastalığı hâlâ ağır bir şekilde geçiriyor. Covid hastası arttı ancak ağır hasta tablosu gösteren hasta sayısı az. Ölümler de bu sebeple az. Maske zorunluluğunun tekrar getirilmesi gerekiyor. Bayram tatili 10 gün sürdü ve insanlar çok hareketlendi. Herkes dışarıda vakit geçirdi ve biz o dönemi maskesiz geçirdik. Bu kamu yönetimin eksikliğidir. Böyle yoğunluk yaşandığı dönemlerde maskenin takılmasının şart koşulması gerekiyordu. Türkiye’de artık pandemi yönetimi bireylerin özel korunmasına indirgendi. Koruyucu hekimlik adına hiçbir şey yapılmıyor” dedi.

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin de, Muğla’da bayram döneminde başlayan artışın bayramdan sonra katlanarak devam ettiğini belirtti. Dr. Şahin, “Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde önceden Covid servisleri tamamen kapanmıştı. Şu anda 3 servis yeniden açıldı. Yoğun bakımda hiç hasta yoktu şu anda 1 yoğun bakım tam dolu durumda. Hastalığı ağır geçiren vakalar var. İnsan topluluklarının yoğun olduğu alanlarda maskenin kaldırılması ve mesafe kurallarına dikkat edilmemesi bu artışlara neden oldu. Bodrum’da yapılan 200 testten 120’si pozitifti. Pozitiflik oranı yüzde 50’nin üzerinde. Hastalığı test yapmadan geçirenler de var. Bulaşıcılık önceki varyantlara göre çok arttı. Yalnızca yoğun bakıma düşme oranı azaldı. Aşı olanlar daha hafif atlatıyor ve varyant daha düşük seyirli devam ediyor ancak böyle gideceği anlamına gelmez. Tedbirler alınmazsa daha güçlü varyantların gelişmesi muhtemel. O zaman sonbahar ve kış daha zor geçecek” diye konuştu.