Bazaya saklanan darbeci görevi ihlalden yargılanacak

Dış Haberler Servisi

Bolivya’da, ABD destekli darbenin ardından 2019’da göreve gelen eski Devlet Başkanı Jeanine Anez ile iki eski bakan hakkındaki dava dosyasına iki suçlama daha eklendi.

Darbeci Anez ve iki eski bakan “Anayasa ve Kanuna Aykırı Karar ve Görevi İhlal” suçlamasıyla da yargılanacak. Bolivya Çokuluslu Devleti Başsavcısı Juan Lanchipa, yerel medya kuruluşlarına yaptığı açıklamada “Eyalet Başsavcılığı, diğer cezai suçlar için Añez aleyhine soruşturmanın genişletilmesini önerdi; bu nedenle Savcılık bu talebi kabul etti. Darbe iddiasıyla ilgili soruşturmanın bir parçası” dedi.

Lanchipa, “Bu sürece devam etmek için gerekli tüm şartları yerine getirerek hazırlık aşamasında olduklarını” belirtti. Bolivya’da 20 Ekim 2019’daki seçimleri ilk turda kazanan Evo Morales, hile iddialarıyla sokaklara çıkan muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protestoları ve ordunun çağrısının ardından 10 Kasım’da istifa etmişti. O dönem, Bolivya Çok Uluslu Yasama Meclisinin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez’in göreve getirilmiş, fakat bir yıl sonra gerçekleşen seçimlerde Morales’in adayı Luis Arce Catacora seçimi yüzde 55 oy olarak ilk turda kazanmıştı. 2021 mart ayında Amerikancı darbenin mimarları Jeanine Anez başta olmak üzere birçok darbeci yöneticinin haklarında arama kararı çıkartılmasının ardından tutuklanmıştı.