Prof. Dr. Kurugöl’ün “Bebeklere zaman zaman başka aşılar yerine yanlışlıkla korona aşısı” yapılabildiğini söylemesi tepki çekti. Hekimler olayın münferit olduğunu, aşıların karışmasının mümkün olmadığını vurguladı.

‘Bebeğe yanlış aşı’ olayı münferit, aşıların karışması mümkün değil

Berkay SAĞOL

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, bebeklere zaman zaman yanlış aşı yapılabildiğini öne sürdü. Aile hekimi tarafından hepatit aşısı yerine yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapılan bir aylık bebeği Ege Üniversitesi’nde kontrolden geçirdiklerini belirten Kurugöl, “Böbrekleri dâhil tüm vücudunu inceledik. Hiçbir yan etki görmedik” dedi.


Kurugöl’ün bu açıklaması, büyük yankı uyandırdı. Aile hekimleri zan altında bırakıldıklarını belirterek Kurugöl’e tepki gösterdi. Öte yandan aşı karşıtları sosyal medyada harekete geçti. Bunun üzerine yeni bir açıklama yapan Kurugöl, olayın münferit olduğunu vurgulayarak, “Bunu gizleyecek bir şey yok. Bunu aşı karşıtlığına çevirmek gerçekten vicdansızlık” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Kurugöl, şöyle konuştu: “Vurgulamak istediğim şudur; bir küçük bebekte bile yan etki yapmayacak kadar güvenli bir aşı olduğunu vurgulamak istiyorum. Ama olayı yanlış yorumladılar. Bunu yapanlar toplum sağlığını tehlikeye atıyorlar. Bu aşılama Ege Üniversitesi’nde yapılmamıştır. Bu aşı 104 milyon dozun içerisinde münferit, bir tek şimdiye kadar Türkiye’de görülmüş bir olaydır. Bu çocuğun izlenimini biz yaptık. Çok ciddi bir şekilde izledik. Aşı yapılır yapılmaz zaten bunu yapan kişiler bunu gizlemiş değillerdir, bilerek de yapmamışlardır. Aile sağlığı merkezlerinde milyonlarca kişiye aşı yapılıyor. Öyle büyük bir hizmet veriyorlar ki, onların hizmetlerini yok saymak, böyle münferit bir olayla aşılamayı ve aşı yapan kurumları karalamak bence vicdansızlıktır.”

ZAN ALTINDA BIRAKILDIK

İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, konuyla ilgili BirGün’e yaptığı açıklamada, "Sahadan aldığımız verilere göre şu anda aşılama konusunda her şey olması gerektiği gibi; ancak İzmir Tabip Odası Hukuk Komisyonu konu hakkında inceleme başlattı" dedi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı ise şunları kaydetti: "Biz aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi çalışanları olarak yoğun bir iş yükü altında az kişiyle çalışıyoruz. Uzun zamandır tükendik diyoruz. Maalesef çok insanın çalışması gereken ancak az kişiyle yapılan işlemlerde risk artıyor. Kaldı ki bu yaşanan münferit olay zaten takip ediliyordu. Bebek yakından izleniyordu ve herhangi bir yan etki görülmedi. Bu bilgiyi aylar sonra bu şekilde paylaşmak çok talihsiz. Biz az kişiyle insanüstü çaba sarf ederek aylardır aşılama yapıyoruz ve bu açıklama tüm aile hekimleriyle aile sağlığı merkezi çalışanlarını zan altında bıraktı."

İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Başkanı Dr. Funda Mütfüoğlu da aile sağlığı merkezlerinin dünyaya örnek olacak bir işleyişle aşılama sürecini yürüttüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Aşı takip sistemi ile aşılarımızın güvenliği, sirkülasyonu ve uygulaması hataya mahal bırakmayacak şekilde bakanlığımızca izleniyor. Aşı takip sistemi kullanmayan aile sağlığı merkezi yoktur. Dolaplarımız Ankara merkezden 7 gün 24 saat takip ediliyor. Aşılarımızın dolapta yerleştirildiği raf ve bölümlerde bile standardizasyona bağlı özel bir düzen var. Her aşı olması gerektiği yerde tutulur. Her aşının flakonu ve flakonların kapak rengi farklıdır. Aşıyı uygulamadan önce barkod okuyucu ile sisteme düşmemiz zorunludur. Böylece hangi aşının hangi lot numarası ile kime yapıldığı doğrudan kayda geçer.
Tek bir münferit olay var ve bunun, dünyaya örnek olan bir sistemin geneli için ‘Zaman zaman yanlışlık oluyor’ şeklinde beyan edilmesi haksızlıktır. "

***

Bakanlıktan soruşturma

Sağlık Bakanlığı, “Prof. Dr. Kurugöl’ün bebeklere yanlış aşılar yapıldığına ilişkin iddiaları kabul edilemez. Mevcut aşı güvenliği altyapımızın bu tür iddiaları haklı çıkarması mümkün değildir. İddianın kaynağı hakkında bakanlığımızca soruşturma başlatılmıştır” açıklaması yaptı. TTB’den yapılan açıklamada ise “Bilim insanlarını, sağlık çalışanlarının emeklerini hiçe sayan ve aşı tereddüdüne yol açan açıklamalar konusunda sorumluluğa davet ediyoruz” dendi.