Bebekler ve çocuklar kendileri için düzenlenen klasik müzik konserinde bir araya geliyor. Masallar eşliğinde müzikle hikâyeler anlatılırken, bir balerin müziğe dansıyla eşlik ediyor. Çocuklar danslara istediği gibi eşlik edip müzik aletleriyle tanışma fırsatı yakalıyor.

Bebekler için artık konser var

DİLARA ŞİMŞEK

Türkiye’ de birçok konsere çocuklar alınmıyor. Melodiyi duyduğunda hemen dans etmeye başlayan kızını, müzik ve dansla tanıştırmak isteyen Tatiana Uzunay, gitmek istediği bütün konserlerde yaş sınırıyla karşılaşıyor. Küçük çocukları ve bebekleri sanatla nasıl tanıştıracağı üzerine düşünen Uzunay en sonunda dans ve klasik müziği birleştirip, profesyonellerden oluşan BabyConcert’i kurma kararı veriyor. Bir masal eşliğinde müzikle hikâyeler anlatırken, profesyonel bir balerin de müziğe dansıyla eşlik ediyor. Çocuklar konser esnasında danslara istediği gibi eşlik ederken, konserin ardından müzik aletleriyle tanışma fırsatı yakalıyor.

Uzunay, BabyConcert’in nasıl oluştuğunu BirGün’e anlattı.

►BabyConcert nasıl doğdu?

Kızım doğduğunda BabyConcerts fikri doğdu. Kızım müzik dinlemeyi ve ona eşlik etmeyi çok seviyordu. Her melodiyle dans ediyordu. Ondaki bu ilginin farkına vardım ve hemen kızımı iyi müzikle tanıştırmak istedim. Gitmek istediğim bütün konserlerde yaş sınırı vardı. Bir süre bu fikir üstünde düşündüm. Aileler için ilginç olup olmayacağını bilmiyordum. Sadece müzik çalan değil, aynı zamanda bu fikirden heyecan duyacak ve buna inanacak profesyonellerden oluşan bir ekip oluşturmaya başladık. Farklı ülkelerden ve her biri alanında son derece yetenekli bir ekibimiz var. İlk konser Şubat 2019’da düzenlendi. Bu tarih BabyConcerts’in doğum günü sayılabilir.

MİNİKLER KONSERİN MÜDAVİMİ OLDU

►Çocukların ve ailelerin ilgisi nasıl? Türkiye’de böyle bir projenin ilgi görüp görmeyeceği konusunda tereddütleriniz oluştu mu?

Dürüst olmak gerekirse, başlarken biraz tereddütümüz vardı ama çocukların ve ebeveynlerinin ne kadar mutlu olduğunu gördüm. İngiltere, Almanya, Rusya, Letonya gibi birçok ülkede benzer projeler var ama Türkiye’de ilk.

BabyConcerts projesinin temel amacı, erken çocukluk döneminden itibaren müzik ve bale gibi sanat dallarıyla çocuklarımızı buluşturmaktı. Sanatla eğitmek için... Her yaştan çocuğa canlı klasik müzik dinleme ve profesyonel bir balerin performansını izleme fırsatı veriyoruz. Belki de minik katılımcılarımızdan biri müzikle profesyonel olarak ilgilenmeyi arzulayacak ve ileride besteci veya müzisyen olacak. Belki bir başkası klasik müziğe âşık olacak ve daha sonra çocuklarını onunla tanıştıracak. Bu fikirler bizi çok heyecanlandırıyor.

Konserlerimiz sırasında çocukların mutlu gözlerini gördük, müzik dinlerken ne kadar dikkat ettiklerini, konser sırasında dans etmeye başladıklarında nasıl sevindiklerini, gerçek bir balerin gördüklerinde ne kadar mutlu olduklarını gördük. Konserden sonra, ebeveynler bir sonraki konser tarihini sormaya başladılar. Minik müdavimlerimiz olmaya başlayınca ve sıradaki konserin duyurulmasının hemen ardından bütün koltuklar dolunca doğru yolda olduğumuzu fark ettik.

Ebeveynlerin çoğunun çocuklarını böyle bir sanat atmosferinde yetiştirmek istediklerini büyük mutlulukla gördüm.

►Konserleriniz nasıl gerçekleşiyor? Çocuklar izlerken, dans ederken öğreniyor ve burada müzik aletleriyle tanışma fırsatı da veriyorsunuz.

Konserler çok sıcak ve özgür bir ortamda gerçekleşiyor. Çocuklar müzik dinliyor, eşlik ediyor ve dans ederek katılabiliyor. Konsere eşlik eden bir peri masalı sayesinde müzikle etkileşimlerini artırıyor ve müziği hissetmelerini kolaylaştırıyoruz.

Her konser için hazırladığımız programın arka yüzünde, çeşitli bestecilerin biyografilerini ve portresini çocukların ilgisini çekecek bir dilde yazıyoruz, çocuklarda müzik bilgisini geliştirmek bizim için çok önemli.

Profesyonel balerin konser boyunca çocukları sadece büyülemekle kalmıyor onlarla dans da ederek. Minik misafirlerimizi bu peri masalının bir parçası da yapıyor.

Konser 40-45 dakika sürüyor. Konserden sonra, tüm çocuklar enstrümanlara dokunup çalmayı deneyebiliyor. Konser sonunda oluşan kuyruktan bunun küçük müzik severlerin oldukça ilgisini çektiğini söyleyebilirim.