Kamuoyu dur durak bilmeyen iş cinayetlerini tartışırken, işçi sağlığı ve güvenliği talep ettikleri için işten atılan BEDAŞ işçilerinin direnişi sürüyor. İşçiler “BEDAŞ Soma olmayacak” diyor

BEDAŞ Soma olmayacak

AFRA DÖNERTAŞ

Türkiye kamuoyu dur durak bilmeyen iş cinayetlerini, işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin yapılmak istenen yasal düzenlemeleri tartışırken, BEDAŞ Avcılar İşletme Müdürlüğü'nden işçi sağlığı ve güvenliği talep ettikleri için atılan 26 işçinin direnişi devam ediyor. İstanbul Taksim'de bulunan BEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde 132 gündür direnişte olan Enerji Sen üyesi işçiler, gazetemize konuştu. İşçiler “Parayla canımızı satmayacağız. BEDAŞ Soma olmayacak” dedi.

'GİDİN NALBURDAN ALIN'

BEDAŞ'ta alınan işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yetersizliğine dikkat çeken işçiler, beş yıl boyunca dilekçeler vererek güvenliklerinin sağlanmasını talep ettiklerini, ancak bu dilekçelerine yanıt dahi alamadıklarını anlattı. BEDAŞ'ta sadece bir ayda 50 kaza yaşandığını söyleyen işçiler, “İşçi sağlığı ve güvenliği adı altında göstermelik bir eğitim verildi. Sahaya çıktığımızda bize verdikleri malzemeler eksik ve eskiydi. İstedik, 'Gidin nalburdan alın' dediler” diye konuştu.

'YAŞAMAK İSTİYORUZ'

İşten atılan işçilerden Mürşit Sepetçi, “İş cinayetlerine dikkat çekmek istedik, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmasını istedik. Bize başka sendikaya üye olmamız için rüşvet teklif ettiler. Kabul etmedik” dedi.

15 yıldır BEDAŞ'ta çalıştığını, 'verimsizlik' gerekçesiyle işine son verildiğini söyleyen Sepetçi, “Madem verimsizdim, neden daha önce değil de, iş güvenliği isteyince işten atıldım?” diye sordu.

Rıza Evci adlı işçi ise “Biz daha fazla Soma, Ermenek olmasın istedik. Bize 'Paraya canını sat' dediler. İşçilere 'Fıtratınızda ölmek var' diyorlar, biz bunu kabul etmiyoruz. Yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

DİRENİŞ KIYIMI ENGELLEDİ

İşçiler, BEDAŞ'ta çoğu Enerji Sen üyesi 168 kişiden oluşan işten çıkarılacaklar listesi oluşturulduğunu, işçi kıyımına Avcılar'dan başlandığını anlattı. Sepetçi, “Biz kararlı direnişimizle içerideki arkadaşlarımızın işten çıkarılmasını engelledik” dedi. Eylemin daha fazla büyümesini istemeyen yetkililerin işten çıkarmaları ileriki bir tarihe ertelediğini söyleyen Sepetçi, “BEDAŞ'ta işçilerin canına değil paraya önem veriliyor. Biz paraya canımızı satmayacağız. Her gün Taksim BEDAŞ önünde 10.00-18.00 saatleri arasında çadırımızda direnişimizi sürdürüyoruz. Tüm emek dostlarını desteğe bekliyoruz” diye konuştu.

'İZLEDİKLERİ FRAGMANDI'

Enerji Sen Örgütlenme Sekreteri Mustafa Bozali ise “BEDAŞ yetkilileri bilmelidirler ki, bugüne kadar izledikleri sadece uzun bir filmin fragmanıydı” dedi.

***

Bakan Yıldız hâlâ dönmedi

İşten atılan BEDAŞ işçileri, Enerji Sen ve DİSK yetkilileriyle birlikte 3 Aralık'ta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'la bir görüşme gerçekleştirmişti.
Bu görüşmede Bakan Yıldız, konuyla yakından ilgileneceğini ve sendikaya geri dönüş yapacağını söylemişti. Enerji Sen Genel Başkanı Ali Duman'ın verdiği bilgilere göre, henüz Bakanlıktan hiçbir geri dönüş olmadı.