CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Akhisar Kapalı Cezaevinde ölen Mehmet Sevinç’in cenazesinin, defin için götürüldüğü Darıca’daki Piri Reis Camisi’nin imamı tarafından yıkanmamasının nedenini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. Bekaroğlu, olayın nefret ve ayrımcılık suçu kapsamında soruşturulmasını istedi.

Bekaroğlu: Mahkûm cenazesini yıkamayan imam suç işlemiştir

Geçtiğimiz günlerde medyada; Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 63 yaşındaki Mehmet Sevinç’in, 3 Nisan’da geçirdiği beyin kanaması sonucu kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği, Sevinç’in cenazesinin, İzmir Adli Tıp Kurumu’nda (ATK) otopsi işlemleri bittikten sonra ailesine teslim edildiği belirtilmişti. Söz konusu cenazenin daha sonra Adnan Menderes Havaalanı’ndan kargo uçağıyla Sabiha Gökçen Havaalanı’na nakledildiği, ailenin cenazeyi kendi imkanlarıyla Kocaeli’nin Darıca ilçesine bağlı Piri Reis Mahallesi'nde bulunan Piri Reis Camisi morguna götürdüğü fakat Piri Reis Camisi’ne getirilen Sevinç’in cenazesinin, imam tarafından “yasak” olduğu gerekçesiyle yıkanmamıştı. Aile, bu durum üzerine kendi imkanlarıyla bulduğu başka bir imam tarafından Sevinç’in cenazesinin yıkanı ve dini vecibeler yerine getirilerek defni sağlandı.

İMAM NEFRET VE AYRIMCILIK SUÇU İŞLEDİ

Konuyu TBMM gündemine getiren CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, 10.07.2018 tarih ve 1 sayılı cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 37. Maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığı Cumhurbaşkanlığına bağlandığı için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan ayrımcılık suçunun işlendiği olayla ilgili soru önergesi verdi.

Önergede şu sorular yer aldı:

"Yazılı, sözlü ve görsel medyada yer alan söz konusu haber doğru mudur?

Gerekli dini ritüellere uygun olarak hazırlanması için Darıca İlçesi Piri Reis Camii morguna teslim edilen bir yurttaşımıza ait cenazenin sorumlu cami imamı tarafından yıkanmaması ve cenaze namazının kılınmamasını nasıl karşılıyorsunuz?

Mevzuatımızda mahkûm ya da tutuklu iken vefat edenlerin cenazelerinin yıkanmaması ve cenaze namazlarının kılınmaması konusunda herhangi bir düzenleme mevcut mudur? Şayet böyle bir düzenleme yoksa Piri Reis Camii İmamının bu eylemi neyle izah olunabilir?

Piri Reis Camii İmamı bu eylemini herhangi bir yerden aldığı yazılı veya sözlü talimata göre mi yapmıştır?

Piri Reis Camii İmamı islami ritüellere göre gerçekleştirilmesi arzu edilen cenazenin yıkanması, cenaze namazının kılınması ve defin gibi işlemleri yerine getirmekten hangi gerekçelerle kaçınmıştır?

Bu eylemi ile Piri Reis Camii İmamı görevini savsaklamamış mıdır?

Piri Reis Camii İmamının bu eylemi; dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle; bir kişinin kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasını engelleme amacını taşımakta mıdır?

Piri Reis Camii imamının bu eylemi Türk Ceza Kanunu’nun 122. maddesinde tanımını bulan “nefret ve ayırımcılık” suçları kapsamında değerlendirilmesi gereken unsurlar içermekte midir? Piri Reis Camii imamı kendisi ve o imama sözlü ya da yazılı talimat verenler varsa onlar hakkında TCK’nın 122. maddesinde tanımlanan nefret ve ayrımcılık suçu çerçevesinde işlem yapılmak üzere suç duyurusunda bulunulacak mıdır?

Piri Reis Camii İmamı hakkında gerekli inceleme, araştırma ve soruşturma çalışması yapmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığını veya Devlet Denetleme Kurlunu harekete geçirmeyi düşünüyor musunuz?"