Bekçilere silah taşıma, üst arama ve gösterilere müdahale etme gibi yetkiler veren teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Muhalefet, teklife karşı çıktı. HDP ve CHP bekçilere yeni yetkiler veren teklifi Anayasa Mahkemesi’ne taşımaya hazırlanıyor

Bekçiler resmen ‘silahlı kolluk’

BİRGÜN/ANKARA

AKP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulan ve bekçilere başta silah taşıma, üst ve araç arama, toplumsal gösterilere müdahale etme olmak üzere çok sayıda tartışmalı yetki veren kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı. Muhalefet, Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile Özlük Haklarını Düzenleyen Kanun Teklifi’ni iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşımaya hazırlanıyor.

Genel Kurul’da onaylanan düzenlemeye göre, genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak üzere emniyet ve jandarma teşkilatları bünyesinde bekçiler silahlı olarak istihdam edilecek. Bekçi adaylarında aranacak şartlar İçişleri Bakanlığı’nca çıkarılan yönetmelikle belirlenecek. Bekçilik aday süresi iki yıldan fazla olamayacak. Bekçilerin teçhizatları ve kıyafetleri de İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanacak yönetmelikle tanımlanacak.

Bekçiler ayrıca yakaladıkları şüphelilerin kendilerine veya başkalarına zarar vermelerini engelleyici tedbirlerle suç delillerinin kaybolmaması veya bozulmaması için gerekli tedbirleri almak, olayın tanıklarının kimlik ve adres bilgilerini tespit ederek genel kolluk birimlerine bildirmekle görevli ve yetkili olacak.

Bekçilerin eğitim durumuna ilişkin bilgi veren AKP’li Adil Çelik, 28 bin bekçinin 5 bin 484’ünün üniversite, 4 bin 844’ünün ise yüksek okul mezunu olduğunu söyledi. Bekçilerin 17 bin 672’si ise lise veya ortaokul mezunu.

MUHALEFET AYM’YE TAŞIYACAK

AKP ve MHP’li milletvekillerinin desteğiyle kabul edilen düzenlemeye CHP, HDP ve İyi Parti karşı çıktı. İyi Parti, bekçileri “paramiliter güç” olarak tanımlarken CHP ve HDP ise düzenlemeyi AYM’ye taşımaya hazırlanıyor.

Anayasa gereği grup olarak yeterli milletvekilleri olmadığı için teklifi bireysel başvuru ile AYM’ye taşıyacak HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, “Basın açıklaması yaptığımızda, demokratik hakkımızı kullandığımızda karşımızda bu kez sınırsız yetkilere sahip bekçileri göreceğiz. Bu yasa daha çıkmadan bu bekçilerin karıştığı çok ciddi hak ihlalleri var. Daha önce sayısı 4 bin civarında olan bekçi sayısı bugün 22 bin civarında. Toplam polis ve bekçi sayısı 310 bin kişi ve bu haliyle birçok ülkenin ordusundan daha fazladır” dedi.

KOLLUK TANIMI HATALI

CHP’li Yaşar Tüzün ise teklifin Anayasa’ya aykırı olduğunu yineleyerek, “Diyelim ki siz 30 bin bekçi aldınız, belki de bir 20 bin daha alacaksınız ama siz bu teklife ‘kolluk kuvveti’ derseniz sizin belki de siyasi ömrünüz yetmeyecek ama yeni gelen hükümet, ‘kolluk kuvveti’ adı altında belki de 500 bin bekçi alacak. Bu teklifte bekçilerin üçüncü bir kolluk kuvveti olarak tanımlanması son derece yanlıştır” diye konuştu.