Beklenen ticaret anlaşması imzalandı

Dış Haberler Servisi

ABD ile Çin arasında uzun süredir devam eden müzakereler sonrasında birinci faz ticaret anlaşması Çin Başkan Yardımcısı Liu He ve ABD Başkanı Trump tarafından imzalandı.

Anlaşma metnine göre Çin, bu yıl 33 milyar dolar ve 2021’de de 44.8 milyar dolar değerinde ABD mallarını satın almayı kabul etti. Pekin Ayrıca, 2020’de 12.5 milyar dolar ve gelecek yıl da 19.5 milyar değerinde ABD tarım ürünlerini satın alacak. Çin, bu yıl 18.5 milyar dolar ve gelecek yıl da 33.9 milyar dolar dahil olmak üzere gelecek iki yılda da ABD’den enerji ithalatını 50 milyara kadar artıracak. Anlaşmaya göre Çin, ABD hizmetlerinde de bu yıl 12.8 milyar dolar ve gelecek yıl da 25.1 milyar dolar satın alma işlemi gerçekleştirecek.

‘TARİHİ ANLAŞMA’

13 Aralık’ta açıklanan birinci aşama ticaret anlaşmasına göre Trump Çin’den ithal edilen ürünlere yönelik yeni tarife planlarını askıya almayı kabul etmiş, bazı mevcut gümrük vergilerini düşürmüş, Pekin ise ABD’den tarım ürünü ithalatını artırmayı kabul etmişti.

Trump, "Çin ile daha önce atılmamış çok önemli bir adımı atarak birinci faz ticaret anlaşmasını imzalıyoruz. Bu daha önceki herhangi bir anlaşmadan çok daha büyük" diyerek yakında Çin’e gideceğini açıkladı. Çin Devlet Başkan Yardımcısı Liu ise bu ticaret anlaşmasının yeni bir dönemin işareti olduğunu ve bu işbirliğinin devam edeceğine inandıklarını ifade etti.