Sığınmacıların Avrupa’ya geçme hayaliyle Edirne’de bulunan Yunanistan sınırındaki bekleyişi 17’nci gününü geride bıraktı. Her fırsatta sınırdan geçen sığınmacıların sayısını açıklayan İçişleri Bakanı Soylu ise 10 gündür suskun

Bekleyiş sürüyor, Soylu suskun

HABER MERKEZİ

Avrupa’ya geçme umuduyla Edirne’deki Yunanistan sınırında bulunan ve Türkiye, Yunanistan ile Avrupa Birliği( AB) arasında krize dönüşen sığınmacıların bekleyişi 17. Gününü geride bıraktı. Kurdukları çadırlarda yaşayan sığınmacılar, zor şartlarda mücadele veriyor. En çok nehir geçişlerini kullanan sığınmacılardan bazılarının ise Yunanistan’ın kapıları açacağı umuduyla Pazarkule-Kastanies sınır kapıları arasındaki tampon bölge ve yakınındaki ağaçlık alanda bekleyişi dün de devam etti. Sığınmacılara yönelik müdahaleleriyle gündeme gelen Yunanistan, zaman zaman tazyikli su sıkarak, ses ve göz yaşartıcı bomba attı.

ON GÜNDÜR RAKAM VERMEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 28 Şubat’ta ‘kapıları açtık’ açıklamasının ardından sınırı geçtiği iddia edilen mülteci sayısını net rakamlar vererek gün gün açıklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu on gündür suskun. En son 139 bin 70 göçmenin Edirne’den Yunanistan’a geçtiğini söyleyen Soylu, Avrupa’ya geçen mülteci sayısının gerçeği yansıtmadığı yönündeki iddiaları soran TELE 1 TV muhabirine de sert tepki göstererek “Yunan tarafına hizmet etmek”le suçlamıştı. Yunanistan kaynaklarından edinilen bilgilere göre ise sınırı geçen mülteci sayısının on bin kadar olduğu aktarılıyor.

Öte yandan sınır kapısından geçemeyen sığınmacıların geri dönmeye başladığı iddia edilirken, Anadolu Ajansı (AA) sığınmacıların Meriç Nehri üzerinden Yunanistan’a geçişlerinin sürdüğünü duyurdu. “Avrupa’ya geçmek için Edirne’ye gelen sığınmacıların sayısı her geçen gün artıyor” denilen haberde, “Yunanistan’ın her türlü engeli çıkardığı sığınmacılar kara ve nehir hududunu deniyor. Yunanistan’la olan 212 kilometrelik sınırın 200 kilometresini oluşturan doğal sınır konumundaki Meriç Nehri, sığınmacıların en çok kullandığı geçiş noktası olarak öne çıkıyor” ifadeleri yer aldı.