Belarus’ta kriz tırmanıyor: Putin devreye girdi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Belarus’ta Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun seçimleri kazanması üzerine “adil seçim” talebiyle kitlesel eylemler düzenlenirken ülke yönetimine yaptırımları gündemine alan ve “dış müdahale” tartışmalarına neden olan Avrupa Birliği’nin (AB) tutumuna karşı Rusya’nın tavrı sertleşiyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın üst üste “eylemlerin yönlendirmeye açık olduğunu” ifade eden açıklamalarının ardından bu kez Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, olası bir durumda kullanılmak üzere “polis gücü oluşturulduğunu” açıkladı.

Devlet televizyonunda yayımlanan röportajında Putin, “Aleksandr Grigoryeviç (Lukaşenko) güvenlik gücü birimlerimizden yedek bir kuvvet ayırmamı rica etti. Ben de bu ricasını yerine getirdim. Ancak söz konusu gücün, (Belarus’ta) durum kontrolden çıkmadıkça kullanılmayacağı konusunda da anlaştık” dedi. Lukaşenko’dan ise konuya ilişkin açıklama gelmedi.

***

‘Lukaşenko ne kızıl ne ilerici’

Rusya Maoist Partisi, Belarus’ta yaşanan gelişmelere ilişkin "Lukaşenko rejimi ne kızıldır ne ilerici" tepkisi verdi. Yapılan yazılı açıklamada, "Lukaşenko, Sovyet geçmişine yaslanmaktadır ancak modern Belarus’ta ondan geriye kalan olsa olsa burjuva bir içerikle boş bir kabuktur. Ve SSCB nostaljisi nedeniyle birini desteklemek büyük bir hatadır" denildi. Lukaşenko’nun tekelci devlet sermayesinin çıkarlarını temsil ettiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi: "Lukaşenko özelleştirmeler gerçekleştiriyor, işçi haklarını kısıtlıyor, emeklilik yaşını yükseltiyor. Ekonomide ne kadar liberal ise politikada da o kadar baskıcı ve antidemokratik. Ancak hem Tikhanovskaya hem de Belarus muhalefeti, Avrupa Birliği ve ABD’nin desteğini alıyor. ‘Lukaşizm’e ve liberal-milliyetçi muhalefete alternatif olarak işçi konseylerinin kurulması ve halk demokrasisinin zaferi güçlü bir öncü komünist partinin varlığında mümkündür. Belarus’ta siyasi sistemin demokratikleşmesini destekliyoruz. Ancak, liberal muhalefeti destekleyerek değil Belarus’un iç işlerine müdahalelere karşı olarak da destekliyoruz. Yaşasın bağımsız, demokratik ve sosyalist Belarus" ifadelerine yer verildi.