Belediye işçilerinin direnişi katılım rekoruyla tamamlandı

EMEK SERVİSİ

Maltepe Belediyesi’nde önceki akşam sonlanan grev, Kadıköy ile birlikte son yıllarını en yüksek katılımlı grevi oldu. 2019 yılında gerçekleşen 11 greve toplamda 765 işçi katılırken Maltepe grevine bin 500’ün üzerinde işçi katıldı.

Yine İstanbul’da Kadıköy Belediyesi’nde toplu sözleşme uzlaşmazlığı sonucu yapılan greve de 2 bin 300 işçi katılmıştı. Böylece Sadece Kadıköy ve Maltepe grevlerine toplamda 4 bine yakın işçi katıldı.


İRADEYE MÜDAHALE

Kadıköy ve Maltepe’deki bu iki büyük grev toplu iş sözleşmesi uyuşmazlığından kaynaklanıyordu. İki grevde de Genel-İş Sendikası Genel Merkezi, şubelerinin ve işçilerinin iradelerini yok sayarak işverenle masaya oturup işçinin rızası olmadan sözleşmelere imza attı. AKP döneminde işçinin grev hakkı defalarca yasaklanırken bu kez grev hakkı işçinin elinden sendika aracılığıyla alınmış oldu.

AKP’NİN GREVLE İMTİHANI

AKP iktidarı döneminde ise 194 binden fazla işçinin grevi ertelenirken, sadece 85 bin işçi greve çıkabildi. İşçilerin grevleri sık sık yasaklandı. AKP iktidarı boyunca 17 grev yasaklandı. 2019 yılında İzmir’de İZBAN ve Demiryolu-İş Sendikası arasında toplu sözleşme anlaşması sağlanamaması sonrası işçiler greve çıkmıştı. İşçilerin grevi, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yasaklanmıştı. Erdoğan son olarak geçtiğimiz Ekim ayında Petrol-İş Sendikası'nın Şişecam Kimyasallar Grubu'na bağlı Soda Sanayii A.Ş.'de başlatacağı grevi ‘milli güvenliği ve genel sağlığı bozucu’ olduğu gerekçesiyle yasaklamıştı.

Son 1 yılda ise belediye grevleri açısından bereketli geçti. Ağustos ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZSU, İZULAŞ AŞ ve İZDOĞA AŞ ile Türk-İş’e bağlı Belediye İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden uzlaşma çıkmaması üzerine işçiler, belediye binasına grev kararı astı. Mersin'de ise toplu iş sözleşmesinin zamanında imzalanamaması nedeniyle grev kararı alındı. Ancak her iki ilde de greve çıkılmadan işveren ve işçi arasında anlaşma sağlandı. İstanbul Beşiktaş ve Ataşehir’de de grev kararı belediye binasına asıldı. Ataşehirde dün anlaşma sağlanması üzerine grev kararı kaldırıldı.