Bakırköy Belediyesi yönetimi, sendika kurdu. Genel-İş üyesi işçileri baskıyla kendi kurduğu Çalış-Sen’e üye yapmaya başlayan belediye, toplu sözleşme masasına da gelmedi. Genel-İş, örgütlenmeyi sürdüreceğini belirtti.

Belediye, işçiye ‘Çalış’ dedi
Bakırköy Belediyesi işçileri, hakları için eylemler yapmıştı. (Fotoğraf: Evrensel)

Emek Servisi

İstanbul Bakırköy Belediyesi’nde yönetimin sendika düşmanlığına karşı yıllardır devam ettirdiği mücadele sürüyor. 2018 yılından bu yana DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın yetki belgesi alamaması için türlü oyunlara başvuran belediye yönetimi bu kez de sendika kurdu.

2018 yılında 696 sayılı KHK ile belediye taşeronundan, belediye şirketine geçirilen işçiler, Genel-İş'e üye oldu. Sendika Çalışma Bakanlığı’na başvurarak yetki belgesini aldı. Ancak daha sonra belediye yönetimi, yetki belgesini iptal edebilmek için sırayla Byuaş ve Makriköy şirketlerini kurdu, ardından şirketin adını BakPer olarak değiştirdi. Sendikanın açtığı dava sonucu şirketlerde yetki tespiti yapılarak belge verildi.

BELEDİYE SENDİKA KURDU

Genel-İş, 5 yıllık hukuk mücadelesi sonucunda Bakırköy Belediyesi şirketinde yetkili sendika olmaya hak kazandı. Fakat bu süreçte belediye yönetiminin desteğiyle, şirkette Çalış-Sen adı altında bir sendika daha kuruldu. İşçilerin, belediye yönetiminin baskısı yoluyla Çalış-Sen’e üye yapılmak istendiği iddia edildi. Yasa gereği toplu iş sözleşme süreci başladı ve Çalışma Bakanlığı da bilgilendirilerek toplu iş sözleşmesi taslağı işverene bir ay önce teslim edildi, belediyedense yanıt gelmedi. Belediye şirketinde yetkili sendika olan Genel-İş, durumu Çalışma İl Müdürlüğü’ne bildirdi ve müdürlük bir toplantı düzenledi. Belediye yönetimi, kanuna aykırı davranarak gerçekleştirilen toplu sözleşme toplantısına katılmadı, tutanak tutuldu.

Belediyedeki sürecin devam ettiğini belirten Genel-İş İstanbul 2 No’lu Şubesi Mali Sekreteri Süreyya Doğan, BirGün’e konuştu. Belediyede temsilci seçimi yapacaklarını ve bununla ilgili yazılan yazıya da yönetimden yanıt gelmediğini söyleyen Doğan, “Biz temsilci seçimi yapacağız. Onlardan izin almayacağız yerine temsilci seçimi yapılması ile ilgili yasa gereği işverene bilgilendirdik. 6356 sayılı yasa gereği yetki belgesi olduğu zaman temsilci seçimi bir hak ve yapılması yasa gereği gerekli” dedi.

ÖRGÜTLENMEYE DEVAM

Belediye yönetiminin sendikalara sıcak bakmadığını aktaran Doğan, şunları ifade etti: “Bütün belediyelerde sendikalaşma süreci başladı ama bizim belediyemizde böyle olmadı. 2018’de Byuaş diye şirket kurdu, taşeron işçileri buraya geçirdi. Biz burada yetki alınca bir anda şirketi değiştirdi, Makriköy diye bir şirket kurdu. Burada da çoğunluğu sağladık, o sırada şirketin ismini değiştirdi. Biz yine aynı yetki tespitiyle dava açtık, mahkeme süreci başladı. Yerel mahkeme istinaf ve Yargıtay süreciyle 4 yıl geçti. İşveren bizi zayıflatmak için belki hiçbir belediyenin cesaret edemediği bir şey yaptı ve sendika kurdu. Tüm müdürlere, şeflere amirlere talimat verildi üye yapıldı. Üye yapılamayanlara baskı uyguladılar, işyerlerini değiştirdiler, mobbing uyguladılar. Doğal olarak insanlar istifa etti.  850 civarında işçi var şirkette, şu an 140’ı bizim üyemiz. Sürecin kötü gitmesini sağlamaya çalışıyorlar. 10 temsilci arkadaşımız seçilecek, bir şekilde sözleşme yapacağız. Temsilciler olduğu zaman örgütlenmeyi sürdüreceğiz. Arabulucuya da başvurduk, işyerinde örgütlenip süreci devam ettireceğiz. İşçi arkadaşlarımız da zamanla cesaretlenecekler.”