Belediye mahkeme kararını dinlemedi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İzmir Bergama'da eski stadyum alanını da içine alacak 51 bin 569 metrekarelik alana millet bahçesi yapılması projesiyle ilgili yargı sürecinin devam etmesine rağmen AKP’li ilçe belediyesi stadyum çevresindeki dükkânların yıkımına başladı.

Millet bahçesi projesine ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi, TMMOB ve esnafın açtığı davada mahkeme yürütmeyi durdurma ve keşif kararı vermişti. Ancak, mahkemenin kararına rağmen AKP’li Bergama Belediyesi millet bahçesi projesi içinde yer alan eski stadyum çevresindeki dükkânları yıkmaya başladı.

İbrahim Turan isimli bir esnaf hakkında bilgi vererek şunları kaydetti: “15 gün önce esnaf arkadaşlarımızın elektrikleri kesildi. Bu soğukta dükkânlarında tüp sobalarıyla, jeneratörlerle ısınmaya çalıştı. Yapılanın tamamen hukuksuz olduğunu düşünüyoruz. Resmen şu an zulüm yaşıyoruz. Bergama Stadı’nın tribünleri duruyor, kapalı spor salonu duruyor. Önce bunları yıkmak yerine dükkânlardan yıkıma başladılar. Bir Bergamalının Bergamalı esnafa yaptığını doğru bulmuyoruz” diye konuştu. Yanındaki dükkanı yıkılarak molozları kapısının önüne kadar gelen esnaf Timuçin Cengiz, “30 yıldan beri bu işi yapıyorum. Yaşananlar her şey ortada. Hayatımda yaşamadığım şeyi şurada yaşıyorum. Bergama Belediyesi maalesef verdiği sözleri tutmadı. Yıkımlar başladı, üzülerek izliyoruz. İşimize büyük engel oluyor. Zorla çıkarılmaya teşebbüstür bu. İnsan haklarına aykırı. Verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Bizi zorluyorlar ama biz sonuna kadar direnmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 35 yıldır esnaflık yaptığını, ilk defa elektriğinin kesildiğini belirten Özgür Kayısı şöyle konuştu: “Dünyada savaş oluyor, ekonomik kriz var ve burada elektriğimiz kesiliyor. Bu mekânın elektriği 35 yıldır hiçbir şekilde kesilmemişti. Bir inat uğruna bu şekilde kesiliyor. Satış yapamıyoruz.”

Dükkanların çevresinde yıkımların olması ve soğutma cihazlarının motorlarının açığa çıkması nedeniyle hırsızlık olaylarının arttığını söyleyen esnaf Sevgi Çakır, “Esnaf zor durumda. Pandemiden yeni çıktık. Zaten insanların alım gücü düştü. Elektrik kesildi jeneratörle idare etmeye çalışıyoruz. Bu şartlarda ne kadar dayanabiliriz belli değil. Yargı süreci var şu an ona rağmen dükkânları boşaltan arkadaşlarımızın dükkânları yıkılıyor. Çıkarılmaya teşvik ediliyor. Elektriğimiz kesildi, bu zaten çıkın demek anlamına geliyor. Verilen sözler tutulmadığı için biz buradayız aslında” diye konuştu.

ANKA