Belediye Necip Fazıl için sanatçıları aşağıladı: Oynamak da, izlemek de isteyen yok

İstanbul Şehir Tiyatroları tartışmalarına belediye de dahil oldu. Yeni Şafak'a konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Şen, sanatçılarla ilgili sert ifadeler kullandı: "Reji zayıflıklarından oyuncu ciddiyetsizliğine kadar sorunlar var. Dünya üzerinde Şehir Tiyatroları kadar özgür bir kurum olduğunu düşünmüyorum. Biz özgür değiliz diyenlerin biz sanatçı değiliz diye bağırması lazım."

Sanatçılar için ağır ifadeler kullanan ve aşağılayan Daire Başkanı'nın, söyleşinin devamında “Sanatçı her rolü oynar diyenler, konu Necip Fazıl olunca oynamam diyor.'' şeklinde konuşması, sanatçılara saldırmasının asıl nedenini ortaya koyuyor: Israrla dayattıkları Necip Fazıl oyununu kimsenin yönetmeye ve oynamaya yanaşmaması.

Erhan Yazıcıoğlu’nun “Verilen sözler tutulmadı. Mahcup oldum” diyerek istifasının ardından genel sanat yönetmenliğine Süha Uygur’un getirildiği İstanbul Şehir Tiyatroları’nda tartışmalara bu kez belediye de dahil oldu. Yeni Şafak’tan Seray Şahinler’e konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, sanatçılarla ilgili hayli sert, tartışılacak ifadeler kullandı. Şen’in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

GELENEĞE YASLANAN METİNLER
“Bu yıl çok müdahale edilecek bir konu yok. Daha edebi, geleneğe yaslanan metinlerle eksikler tamamlanacak. Seyircimiz dolu dolu tiyatro izlemek istiyor. Sağlam ve klasik metinlere yönelmek gerekiyor. Süha kardeşimizin de Devlet ve Şehir Tiyatroları’nı yakından takip eden, piyasaya hakim biri olarak planları vardır. Bize düşen yolunu açıp ona yardımcı olmaktır.”

'REJİ ZAYIF, OYUNCULAR CİDDİYETSİZ'
“Çok fazla girmek istemiyoruz ama reji zayıflıklarından oyuncu ciddiyetsizliğine kadar sorunlar var. Her 10 yılda bir aynı oyunlar hafif güncellenerek oynanıyor. Yeni yazar yetişmiyor. Sebepleri konuşulabilir ama tiyatro camiası bunları çözmek yerine birbirini ağırlayan işler yapıyorsa orada problem var demektir. Buna ödüllerin veriliş ve verilmeyiş biçimleri de dahil.”

'ÖZGÜR DEĞİLİZ DİYENLERİN SANATÇI DEĞİLİZ DİYE BAĞIRMASI LAZIM'
Dünya üzerinde Şehir Tiyatroları kadar özgür bir kurum olduğunu düşünmüyorum. ‘Ayaktakımı Arasında’dan ‘Zengin Mutfağı’na kadar uzanan oyunlar bu dönemde oynanıyorsa biz özgür değiliz diyenlerin biz sanatçı değiliz diye bağırması lazım.”

NECİP FAZIL BASKISI
“Sanatçı her rolü oynar diyenler, konu Necip Fazıl olunca oynamam diyor. Bunun dışında ‘Neden Necip Fazıl oyunu oynanmıyor?’ diyenlerin hiçbiri de ‘Para’ oyununu seyretmedi. Bizim özel gayret ve yönlendirmelerimizle gişede yüzde 65’i zor yakaladık. Oyun Fatih’te ve Üsküdar’da yarısı boş salona oynadı. İki yıl oldu ‘Reis Bey’ oyununu sahneye koyamadık. Hiçbir yönetmen yönetmeye yanaşmadı. Son olarak bir sanatçımız ben niyetleniyorum dedi. Bu yıl biri cesaretlenirse ‘Reis Bey’ oynayacak.”

ABDURRAHMAN ŞEN KİMDİR?

1 Ağustos 1955 tarihinde Sivas’ın Hafik ilçesinde doğdu. 1958’de ailesinin göç ettiği İstanbul’da, Fatih İlkokulu’nu bitirdi. Daha sonra sırasıyla; Düzce İmam Hatip Okulu, İstanbul İmam Hatip Okulu ve Zeytinburnu Akşam Lisesi’nde okudu. Yüksek öğrenimini, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı.

1978’de Yeni Devir Gazetesi’nde çalıştı. “Cemre”, “Beyazsanat” ve "Sarmaşık Kültür" isimli dergileri yayınladı. Bulvar Gazetesi’nde 3 yıl çalıştı. Zaman Gazetesi'nde haber müdürü, kültür sanat sayfası sorumlusu, spor sayfası şefi olarak çalıştı, köşe yazarlığı yaptı. Ortadoğu gazetesinde kısa bir süre çalıştı.

23 Aralık 1993/ 23 Aralık 2003 tarihleri arasında tam 10 yıl Yeni Asya Gazetesi’nde “Cemre” başlığı altında kültür sanat ağırlıklı olarak günlük köşe yazarlığı yaptı. Beyoğlu Belediyesi’nde 1995 Haziran ayından, 2004 Aralık sonuna kadar kültür sanat konularında başkan danışmanlığı yaptı. Bu süre zarfında, birçoğu “ilk” olma özelliği taşıyan çeşitli etkinliklere imza attı.

TC Kültür Bakanlığı’nın, “Türk Kültürü’ne Hizmet Özel Ödülü”nü aldı (1995). Çeşitli kültür kuruluşlarında; kurucu başkanlık, başkanlık ve yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu. Ağustos 2004’de, doğduğu ilçe olan Hafik’te bir kütüphane oluşturulması için 3500 kitabını bağışladı. Yıl içerisinde yapılan kültür merkezi ve içindeki kitaplık, 5 Eylül 2005 tarihinde yapılan bir törenle hizmete sokuldu. Şen, sürekli basın kartı sahibi, evli ve bir çocuk babası.

YAZDIKLARI:
Cemre- (1990)
Hilal’i Beklerken-(1992)
Renk Renk Sinema-(1996)/ genişletilmiş 2. baskı(2001)
Son Sultanü’ş Şuara Necip Fazıl (2005)
İstiklâl Marşı Ve Mehmet Âkif Ersoy (2006-derleme)
Ediplerin gözüyle Necip Fazıl (2006)
Bir destan Adam (2008)
Sinemada yerli arayışlar (2011)