Aydın’da valilik kararıyla 100’e yakın belediye işçisi, arşiv araştırması/güvenlik soruşturması bahanesiyle işten çıkarıldı. Hukukçular kararın hukuksuzluğuna ve belediyelerin bu karara uymak zorunda olmadığına vurgu yaptı.

Belediyeler valilik kararına uymak zorunda değil

Aycan KARADAĞ

Covid-19 salgınıyla birlikte yönetememe krizi yaşayan AKP iktidarının hedefinde yine muhalif belediyeler var. HDP’li belediyelere kayyum atayan, CHP’li belediyelerin özellikle salgın döneminde verdiği hizmetleri engellemeye çalışan iktidar, şimdi de CHP’li belediyelerde çalışan çok sayıda emekçinin arşiv araştırması/güvenlik soruşturması gerekçesiyle tasfiyesini istiyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi ile Efeler ve Germencik belediyelerinde Valilik kararıyla yaklaşık 100 işçi işten çıkartıldı. Geçtiğimiz aylarda İzmir’de yine güvenlik soruşturması gerekçesiyle, İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan DİSK’e üye 15 işçi işten çıkartılmıştı.

BELEDİYEYE GELEN BU KARAR KANUNSUZDUR

İzmir Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu üyesi Av. Dicle Arar, BirGün’e yaptığı açıklamada, belediyelerin Valilik kararına uymak zorunda olmadığını vurguladı. Arar, şunları söyledi: “Valilik, ‘güvenlik soruşturması kapsamında gizli’ diyor ve kararın içeriğini açıklamıyor. Bu konuyla ilgili birçok dava açtık ve kazandık. Bu uygulama hukuksuzdur. Kesinleşmiş suçu yoksa hiçbir işçi işten çıkartılamaz. İşe alımda da bu geçerli. Aynı zamanda valiliklerin, belediyelerden işçi çıkarma ya da belediyelere işçi alım yetkisi yoktur. Bu uygulamalar belediyenin inisiyatifindedir. Valilik anca, ‘bu kişi hakkında inceleme başlat’ diyebilir. Belediyeye böyle bir karar geldiyse bu kanunsuzdur. Belediyeler bu kanunsuz emre uymak zorunda değil.”

AYM’NİN İPTAL KARARI VAR

Av. Mürsel Ünder de aynı fikirde. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararına dikkat çeken Ünder, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “AYM, kamuda işçi statüsünde çalışacak işçilere yönelik arşiv araştırması yapılmasının yasal dayanağı olan kanun hükmünü iptal etti. AYM’nin iptal kararı sonrasında dahi hukuksuz bir şekilde arşiv araştırması yapmaya devam edenlerin, işledikleri bu suça kamu kurum ve kuruluşlarını dahil eden uygulamalarına alet olunmamalıdır. AYM’nin bu kararından sonra artık hiçbir işçi alımında arşiv araştırması yapılması gerekmediği için Valilikten gönderilen bu belgeler çöpe atılmalı, atılan işçiler derhal işe alınmalıdır.”

İNSANLARIN EMEKLERİ ÜZERİNDEN SALDIRI

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise “AKP 31 Mart’ta ele geçiremediği yerel yönetimleri gerek kayyum ile gerekse insanların emekleri üzerinden saldırarak almaya çalışıyor” dedi. Geçen yıllarda sadece devlet memurlarına güvenlik soruşturması yapılırken artık sözleşmeli ya da taşeron fark etmeksizin tüm emekçilerin soruşturmaya tabi tutulduğunu söyleyen Sarı, “Bu hukuksuzudur. Güvenlik soruşturmalarında, yargı kararı ile mahkûm olup olmamalarına bakılmaksızın kişiler hakkında sübjektif değerlendirmelerde bulunulmaktadır. Yargı kararı olmaksızın, keyfi olarak doğruluğu tartışılır istihbarata dayalı bilgilerle insanları işinden edemezsiniz! Yapılan uygulama arkadan dolanarak kayyumdur. Tüm muhalefet milletvekillerinin bu hukuksuzluğa karşı ses çıkarmaları çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

***

Aydın Germencik Belediyesi önce direndi, sonra işten attı

Germencik Belediyesi Başkanı Fuat Öndeş, konu hakkında iki gün önce BirGün’e yaptığı açıklamada, henüz hiçbir işçiyi çıkarmadığını belirterek, “Valilikten 18 işçimiz için kâğıt geldi. Biz süreci uzatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Zaten işçiler taşeron. İtiraz edeceğiz ve kararı Danıştay’a taşıyacağız. Eğer işçilerimizin iddia edildiği gibi bir suçu varsa gerekli işlemler yapılır. Valiliğin bir gerekçe sunması lazım. Ben hiçbir işçimi çıkarmayacağım” demişti. Ancak Germencik Belediyesi’nde dün güvenlik soruşturmaları olumsuz sonuçlanan işçilerin işten çıkarıldığı öğrenildi.