CHP’li belediyelerin salgın hastalık süresince 3 milyon 633 bin aileye ayni, 179 bin 687 aile ve işyerine de nakdi yardım yaptığını bildiren Genel Başkan Yardımcısı Torun, “Ek kaynak gelmezse belediyelerimiz gelecek aydan itibaren maaşları bile ödeyemeyebilir” dedi

‘Belediyelere kaynak şart’

BİRGÜN/ ANKARA

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP’li belediyelerin koronavirüs salgını boyunca yaptığı yardımları ve belediyelerin içinde olduğu maddi sıkıntıları anlatarak, “Hizmete devam edilmesi için gelirlerin artması ve ek kaynak sağlanması gerekiyor. Gelirleri azaldığı için hizmet veremez noktaya geldiler” dedi.

Muhalif belediyelerin ekonomik kıskaç altında olduğunu, gelir kalemlerinin artırılmadığı için zor günler geçirdiğini ifade eden Torun, “Belki önümüzdeki ay maaşları ödeyemez noktaya gelecekler. Uyarmak istiyorum lütfen belediyelere-kaynak-sart-727982-1.belediyelerimizin kaynaklarını artırın” diye konuştu. Salgın hastalık sürecinde belediyelerin hizmet vermesinin “hayati önemde” olduğunu belirten CHP’li Torun, ktidara şu çağrıyı yaptı: “Belediyelerimiz koronavirüs salgını başlamadan ekonomik krizin içindeydi ve ülkenin yaşadığı krizden direkt etkilenmekteydi. Koronavirüsün ortaya çıkmasıyla birlikte de görevleri katbekat arttı, sorumlulukları arttı. Belediyelerimiz, her türlü engellemelere rağmen bütün güçlerini ortaya koyarak çözüm üretti ve vatandaşlarımızın sorunlarını çözdü. Esnafımıza, çiftçimize, işsizimize dokundu. Her anlamda koronavirüsten etkilenen vatandaşlarımızın yanında oldu. Belki de dünyada bazı ilk uygulamaları yaptı. Toplama baktığımızda bu güne kadar belediyelerimiz koronavirüs salgını süresi içerisinde 3 milyon 633 bin 333 aileye ayni yardım, 179 bin 687 aile ve işyerine nakdi yardım yaptı, 248 bin 287 borçlu ailenin suyunu açtı, 18 bin 693 kişinin kirasını erteledi, 121 bin 852 evde bakım hizmeti verdi, 28 milyon 913 bin 792 kişisel koruma ekipmanı, temizlik ürünü dağıttı ve 7 bin 155 sağlık çalışanına da konaklama imkânı sağladı. Bu, bütün engellemelere rağmen yapılan hizmet. İstanbul Büyükşehir Belediyemize salgından önce 230 bin yardım başvurusu gelirken bu gün 650 bine çıkmış, İzmir’de 40 bin başvuru gelirken 300 bine çıkmış. Belediyelerimiz de çözüm üretmiş. Bugün koronavirüs ile mücadelede başarılı olmuş ülkelere baktığımızda en önemli unsur yerel yönetimler. Merkezi yönetim kaynak transferi yapar, kontrolü sağlar ama en önemli unsur yerel yönetimler. Ama bizde engelleyerek her şeyi tek bir elde toplayarak bu virüsü engellemeye çalıştılar. Geldikleri nokta bu.”