En son yerel seçimleri atlattıktan sonra yerlerini bir dönem daha ‘garantiye alan’ Büyükşehir Belediyeleri, yurt çapında zam yarışına...

En son yerel seçimleri atlattıktan sonra yerlerini bir dönem daha ‘garantiye alan’ Büyükşehir Belediyeleri, yurt çapında zam yarışına girdi. Zamma tepki gösteren halk, polis copuyla ikna edilmedi ve hukuksuz bulduğu zamları yargıya taşıdı. İzmir, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri yaptıkları zamlarla mahkeme kapısında
BİRGÜN

Türkiye'nin üç metropolü kabul edilen İstanbul, İzmir ve Ankara'nın Büyükşehir Belediyeleri yaptıkları zamlar ve haklarında açılan davalarla yarışa girdi. En son, kar yaptığı bilinen belediye teşekküllerinden İDO ve İGDAŞ'ı satarak 10 milyar dolar kaynak alma girişimiyle tepki çeken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'ın, kabarık zam sicili giderek kabarıyor.
Sadece son bir kaç ayda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) aracılığıyla okul servisi ücretlerine yüzde 14, şehiriçi ulaşıma yüzde 15, şehir suyuna da yüzde 8.5'luk zam yaparak rakipleri arasında sivrilen Topbaş'ı, amansız takipçisi olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de bir kaç adım farkla takip ediyor.
Gökçek, belediyecilik hizmeti olarak sunduğu 'fazla pahalı olan' su sayaçları henüz tartışılırken, yeni icraatlarıyla adından yine söz ettirmeyi başardı. Yaptığı su ve ulaşım zammıyla mahkemelik olan başkentin belediye başkanını, İzmir Büyükşehir Belediyesi takip ediyor.
İşte belediyelerin 'hizmet yarışlarından' son durumlar:

Topbaş’da suya ‘çevre’ zammı yapmıştı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Kadir Topbaş'ın düğmeye basmasıyla 4 gün önce İstanbullu da suya daha fazla ödemeye başladı.
Topbaş'ın, 'kademeli zam' diye adlandırdığı zam sistemi içeriği konusunda kafaları karıştırsa da, İstanbul halkının suya artık yüzde 8.5 daha fazla ödeyeceği gerçeği bir çok kesimi sokaklara döktü. Zam sonrasında 10 metreküpe kadarkullanımda suyun metreküp fiyatı 2,31 lira, 10 metreküple 20 metreküp arası kullanımda 3,47 lira, 20 metreküp ve sonrası kullanımda ise 4,62 lira oldu. Kadir Topbaş'ın 'Temiz denize girmek istiyorsanız zam şart' diyerek savunduğu sudaki ücret artışı, bir çok siyasi parti ve demokratik kitle örgütünü harekte geçirdi. İBB binasının önü günübirlik protesto eylemlerine sahne olurken, yapılan zammı yargıya götüren CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, "Daha önce barajlar dolarsa zam yapmayacağını söyleyen Topbaş, şimdi 'çevre'yi bahane ediyor. Seçimden önce verdiği sözleri tutmuyor" demişti.

»TÜDER Başkanı: Halk tepki vermeli
Tüketiciler Derneği Başkanı Engin Başaran, daha önce İBB'nin yaptığı su ve doğalgaz zammına karşı dava açtıklarını fakat, süren yargılamalar sonucunda mahkemenin belediyenin lehine karar verdiğini söyledi.
Mahkemenin kararını da Yargıtay'ın onadığını belirten Başaran, "Mahkeme masraflarını biz ödemek zorunda kaldık ve parası olmayan bir dernek olarak ciddi sıkıntılarla karşılaştık. Bu tür zamlar da toplum tepki gösterirse kazanım sağlanabilir. Çünkü minareyi çalanlar kılıfını da hazırlıyor. Bütçe açıklarını vatandaşın sırtından doldurmaya çalışıyorlar. Vatandaş zamma bireysel olarak tepkili fakat yetkililer duyarsız kalıyor. Maalesef insanlar örgütlenmeye duyarsız. Tüketiciler ellerini taşın altına sokmalı. Zamlara karşı yüzbinlerce insan eylem yaptığı zaman geri adım atacaklardır" dedi.

Gökçek’in su tarifesi mahkemede
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu yeni su tarifesinin iptali için Ankara İdare Mahkemesi’nde dava açtı.
Mahkeme binası önünde bir araya gelen dernek üyeleri, “2009 yıllık enflasyon oranı yüzde 6.7, Ankara’da 0-10 metreküp suya zam oranı yüzde 74”, “Ankara’nın yeni su tarifesiyle basın ve tüketiciler yanıltılıyor”, “Gökçek’in açıkladığı gibi suyun maliyeti 2.97 TL değil, uzmanlara göre hiçbir koşulda 0.75 TL’yi geçemez”, “Yeni su tarifesi az kullanana ceza, çok kullanana ödül”, “Suya zam kararı Ankaralıların yarısı için yıkım kararı” dövizleri taşıdı.
Burada açıklama yapan Çakar, söz konusu tarifenin ‘indirim yapıldı’ şeklinde yansıtılarak kamuoyunun yanıltıldığını vurguladı. Çakar, “Belediye, 0-15 metreküp arasında su kullanan konut abonelerine yüzde 13’den 74’e kadar varan oranlarda zam yaptı” dedi.
Yeni tarifeye göre 18 metreküpe kadar su tüketenlerin suyu daha pahalıya kullanacağını ifade eden Çakar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ankara’da 1 milyon 300 bin dolayında su abonesi bulunuyor. Ankara’da su kullanan abonelerin yarısına indirim değil adeta bindirim yapıldı. Sadece 19 metreküp ve daha çok su kullanan tüketiciler için bir indirim söz konusu. Bu duruma göre az su kullanan dar gelirli tüketiciler cezalandırılmakta, çok su kullananlar ise ödüllendirilmektedir. Bu tarife dar gelirli tüketicilerin zarar görmeyeceği ve su gereksinimlerini giderebileceği şekilde yeniden belirlenmeli.”
Çakar, Gökçek’e şu öneride bulunduklarını ifade etti:
“Üniversite, meslek kuruluşları ve ilgili diğer kuruluşlardan tarafsız, Ankaralıların ve demokratik kitle örgütlerinin kabul edeceği bir bilirkişi heyeti oluşturarak ASKİ’nin 1 metreküp su maliyeti hesaplanıp kamuoyuna açıklansın.” Gizem Tılıç

İzmir’in su zammında yargı kapısında
İzmir'de 1 Haziran 2009 tarihinde yürürlüğe giren su zammının iptali için çeşitli siyasi parti, Sivil Toplum Kuruluşu ve meslek odası temsilcilerinden oluşan "Birlikte Başaracağız Platformu" yargıya başvurdu.
Platform üyeleri, dava dilekçesini vermeden önce Bayraklı Adliyesi önünde yaptıkları açıklamada, "Su hakkı, en temel insan hakkıdır ve uluslararası sözleşmelerin yanısıra Anayasamızla da güvence altına alınmıştır. Hal böyleyken suya kamu yararına aykırı olarak yüksek oranda zam yapılmış, böylece İzmir'de yaşayan emekçilerin daha da yoksullaşmasının önü açılmıştır. Yargının, açacağımız davada bizi haklı göreceğini ve zammı iptal edeceğini düşünüyoruz" denildi. Platformu oluşturan kuruluşlar ise şunlar:
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Demokratik Toplum Partisi (DTP), Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Emek Partisi (EMEP),  Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Devrimci İşçi Partisi Girişimi (DİP), Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP), Özgürlükçü Sol Hareket (ÖSH) , Sosyalist Demokrasi Kolektifi (SDK), Yeşiller Partisi İzmir Grubu, Sosyalist Emek Hareketi (SEH), Toplumsal Özgürlük Platformu (TÖP), Türkiye Gerçeği Gazetesi, Ürün Dergisi temsilcileri ile İzmir'de bulunan sendika, meslek odası yöneticisi, demokratik kitle örgütü temsilcisi, kadın, gençlik, çevre hareketi aktivistleri, yazar, sanatçı, öğretim üyesi ve bireysel katılımcılar.