Gerilimin silahlı baskına kadar varmasına neden olan olay Keçiören semtinde bulunan Fatih Sultan Mehmet Parkı'ndaki Keç

İNAN GEDİK ANKARA
Gerilimin silahlı baskına kadar varmasına neden olan olay Keçiören semtinde bulunan Fatih Sultan Mehmet Parkı'ndaki Keçiören Belediyesi'ne ait tabelanın sökülmesiyle başladı. Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin tabelayı söktüğünü gören park yetkilileri olaya müdahale etti ve tartışma yaşandı.

Bu tartışmanın ardından pazartesi gecesi kimliği belirsiz 25-30 kişilik bir grup Çevre Koruma Daire Başkanlığı'nı basarak binayı kurşun yağmuruna tuttu. Görgü tanıkları silahlı kişilerin geldiği araçların bir bölümünün resmi plakalı olduğunu söylerken olay yerine gelen polis 25 kovan buldu.

GÖKÇEK: KEÇİÖREN BEDİYESİ SORUMLU
Olayın ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Keçiören Belediyesi'ni suçladı. Gökçek, "Keçiören Belediyesi'ne ait bir rivayete göre 20 araçla girenler, silahlarını çekip tarayarak ayrılmışlardır" dedi. Olayın bundan sonra yargı tarafından açığa kavuşturulacağını belirten Gökçek, Altınok'la aralarındaki sorunun artık aşılamaz olduğunu söyledi.

Gökçek'in iddialarına yanıt veren Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok ise olayla ilgili hiçbir sorumluluklarının olmadığını belirterek olayı "komplo" olarak nitelendirdi.

GERİLİMİN ÖYKÜSÜ
Melih Gökçek ile Turgut Altınok arasındaki gerginlik 28 Mart yerel seçimlerine kadar uzanıyor. Melih Gökçek, büyükşehir için ikinci kez aday olduğunda Turgut Altınok'a bir daha aday olmayacağını ifade etmiş ancak yerel seçimlerde üçüncü kez aday olmuştu. Gökçek'in yeniden adaylığı iki başkan arasındaki iplerin kopmasına neden oldu. Altınok, uzun süre büyükşehir için aday olacağını söyledi fakat Başbakan Erdoğan'ın araya girmesiy-

le Keçiören'e razı oldu. Bu tarihten sonra ikili her fırsatta karşı karşıya geldi. Önceleri "soğuk savaş" şeklinde devam eden gerilim, zaman içinde kamuoyu önünde açıkça suçlamaya kadar vardı.

Altınok'un, "Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin en borçlu belediyesidir" şeklindeki açıklamasına Gökçek, "Keçiören'in borcu 200 trilyon lirayı buldu. Uçan kuşa borçları var. Bütün malları hacizli" şeklinde karşılık verdi. Altınok, Gökçek'in sözlerini "yalan, iftira ve çamur atma" olarak değerlendirdi.

Muhafazakâr ve milliyetçi olarak tanınan başkanlar Ramazan aylarında iftar soflarında bile bir araya gelmedi. AKP yönetiminin de uyarmasına karşın başkanlar arasındaki gerilim bir türlü bitmedi. Gökçek ve Altmok'u bir türlü barıştıramayan Ak Parti, son olarak iki başkana da basına demeç vermeme uyarısında bulundu ama bu da bir işe yaramadı.

'OĞLUMU BAŞKAN YAPACAĞIM'
Keçiören Belediyesi sınırları içindeki parklar konusunda sık sık yetki tartışmasına giren iki belediye başkanının tartışması Melih Gökçek'in "Oğlumu gelecek dönem Keçiören Belediye Başkanlığına aday yapacağım" açıklamasıyla yeni bir boyut kazandı. Bu açıklamanın ardından Gökçek'in küçük oğlu Osman Gökçek'in başkanlığını yaptığı Türkiye Gençlik Federasyonu, Keçiören'deki çalışmalarına hız verdi. Federasyon, Keçiören'deki fakir ailelere maddi yardımda bulunmaya başladı. Ücretsiz ÖSS kursları da düzenleyen federasyonun çalışmaları Altınok ve çevresindekileri rahatsız etti.

Keçiören'de konvoylar oluşturarak gövde gösterisi yapan Gençlik Federasyonu ile Turgut Altınok'un örgütlediği ileri sürülen ve kendilerine "A Takımı" adını veren grup arasında sık sık silahların da kullanıldığı kavgalar çıktı.

10 YILLIK YARDIMCI TRANSFER OLDU
Başkent Gençlik Federasyonu son olarak Altınok'un 10 yıldır yardımcılığını yapan Hacı Bayrak-tar'ı transfer etti. Altınok'un sağ kolu olarak adlandırılan Bayraktar, görevinden ayrılarak Başkent Gençlik Federasyonu saflarına katıldı. Osman Gökçek'in genç ve girişken bir yapısı olduğunu ifade eden Bayraktar, "Osman Gökçek neden Keçiören Belediye Başkanı olmasın. Gençlerin önünü açmak gerekiyor" dedi.

Altınok'un 'altını oyma' olarak değerlendirilen bu transferin ardından iki Belediye arasında yaşanan gerilim had safhaya çıktı. CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş konuyu Meclis gündemine taşıyarak, İçişleri Bakanının cevaplaması için soru önergesi verdi.