Hrant Dink’in ölümüyle ilgili iki askerin “görevi suistimal” iddiasıyla yargılandığı Trabzon’daki dava için Bursa’da önceki gün ifadesine başvurulan Trabzon eski İl Jandarma...

Hrant Dink’in ölümüyle ilgili iki askerin “görevi suistimal” iddiasıyla yargılandığı Trabzon’daki dava için Bursa’da önceki gün ifadesine başvurulan Trabzon eski İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, imza attığı iki belgeyi hatırlamadığı anlattı. Albay Öz’ün ifadesi sırasında savcı ve müdahil avukatlara açıkça yalan söylediği ortaya çıktı. Dink’in ölümüyle ilgili hala İstanbul 14. Ağır ceza Mahkemesi’nde süren dava dosyasında bulunan “Görev Sonuç Raporu” ile “Haber Kayıt ve Bildirim Formu” ibareli iki belgenin 20 Ocak 2007’de hazırlandığı ve yine bu iki belgenin altında imzası bulunmasına rağmen Ali Öz, Bursa’da verdiği ifadede olayın gerçekleştiği günlerde Gümüşhane ile Trabzon il sınırlarında bulunan Zigana Dağı’na yanındaki komutanlarla gittiğini ve 21 Ocak 2007 Pazar akşamı geri döndüğünü anlatarak açıkça yalan söylediği belirlendi.

 

BURSA’DA ‘HATIRLAMIYORUM’ DEDİ

Hrant Dink"in 19 Ocak 2007"de İstanbul’da öldürülmesine ilişkin Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi"nde görülen ve iki askerin “görevi ihmal etmek” iddiasıyla yargılandığı dava önceki gün Bursa’da görüldü. Yaklaşık 1 yıldır adı gündemden hiç düşmeyen Trabzon eski İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz tanık olarak da olsa Bursa 1. Sulh Ceza Mahkemesi"ne ifade verdi.

Dink cinayetinin İstanbul’da süren dava dosyasında bulunan ve 20 Ocak 2007’de hazırlandığı belirlenen iki belgede Albay Ali Öz imzaları yer almasına rağmen, “Bu konuda bana resmi olarak düzenlenen bir evrak, bir belge geldiğini hatırlamıyorum” dedi.

 

‘21 OCAK’TA DÖNDÜM’ YALANI

Bursa 1. Sulh Ceza Mahkemesi"nde Hâkim Tülin Ertuğrul Özkan ve Dink ailesinin avukatlarından Ergin Cinmen, Hakan Bakırcıoğlu, Ergin Türsoy’un karşısında ifade veren Albay Ali Öz olayı nasıl öğrendiğini anlatırken, 16-17 Ocak 2007 tarihlerinde Jandarma Bölge Komutanıyla birlikte kendilerine bağlı birliklerde denetleme yapmak üzere bölgede dolaştıklarını söyledi.

Albay Ali Öz ifadesinde, “20 Ocak 2007 tarihinde Gümüşhane ile Trabzon il hudutlarının birleştiği yerde Zigana Dağı var oraya komutanla birlikte gittik ve Gümüşhane Alay Komutanı ile birlikte toplantı yaptık ve geceyi orada geçirdik. 21 Ocak 2007 tarihinde pazar akşamı da döndüm. Zigana"da iken cep telefonumdan istihbarat Şube müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız beni arayarak ‘Komutanım Hrant Dink"in öldürülmesi ile ilgili olarak bazı bilgiler var, çekelim mi’ dedi. ben de kontrol edip çekmelerini söyledim” derken İstanbul’daki dosyada bulunan iki belgedeki tarihlerle çelişkili şeyler söylemiş oldu.

 

‘ÖZ TANIK DEĞİL SANIK OLMALI’

Mayıs 2007’de Trabzon Valiliğinin Dink’in öldürülmesinde ihmali bulundukları iddia edilen görevlilere soruşturma izni verilmemesi üzerine Trabzon’a giderek itirazlarda bulunan ve Trabzon eski İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’ün soruşturulmasında büyük rol oynayan davanın avukatlarından Bahri Belen, belgelerin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasına eklenmesi sırasında itiraz ettiklerini ve bu belgelerin “sonradan hazırlanmış olma” ihtimaline ilişkin kuşkularını dile getirdiklerini söyledi.

Dink ailesinin avukatlarından Bahri Belen, her şart altında belgelerin altında Albay Öz’ün imzasının yer aldığını, belgelerdeki tarih ve saat ibarelerinin Ali Öz’ün anlattıklarıyla çeliştiğini belirtti. Avukat Belen son olarak şunları söyledi; “Ali Öz şu anda Trabzon’daki süren dava için tanık olarak dinlendi. Ama belgeler ve kendi ifadelerindeki çelişkiler bile Öz’ün davanın en önemli sanıklarından biri haline gelmesine yeter.”

AYŞEGÜL SAVAŞTA