Kamuoyunda ÖDP üyelerine dönük operasyon olarak yorumlanan tutuklamalar devam ederken konuyla ilgili verilen mahkeme kararlarındaki farklılık dikkat çekti. Onur Kılıç’la ilgili kararda Cumhurbaşkanı’na hakaret ‘katalog suç kapsamında değerlendirilirken Kadir Yavaş ve Buğra Aydoğan’la ilgili kararlarda ‘katalog suç’ kapsamına alınmadı

Belgeli hukuk skandalı: Cumhurbaşkanı’na hakaret bir mahkemede katalog suç sayıldı, bir diğerinde sayılmadı

UĞUR KOÇ, CAN UĞUR

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Parti Meclisi ve Haziran Hareketi Üyesi Onur Kılıç’ın geçen hafta tutuklanmasının ardından başlayan tutuklamalar devam ediyor.  Son olarak önceki gün de ÖDP Tokat Merkez İlçe Başkanı Önder Konuk tutuklanırken, ÖDP Manisa İl Başkanı Fadıl Gezen ise savcılık tarafından ifadesinin alınmasının ardından denetimli serbestlik yasası kapsamında serbest bırakıldı. ÖDP ve Haziran Hareketi üyeleri Onur Kılıç, Kadir Yavaş, Şafak Kurt, Arif Buğra Aydoğan ve Önder Konuk hakkında tutuklama kararları verilirken yine aynı gerekçelerle tutuklanmaları talep edilen Salih Kara ve Fadıl Gezen hakkında ise serbest bırakılma kararı verildi. Verilen kararlarla ilgili en dikkat çekici taraf ise Kılıç hakkında verilen kararda cumhurbaşkanına hakaret ‘katalog suç’ kapsamında değerlendirilirken Edirne’de tutuklandıktan sonra itiraz üzerine serbest bırakılan Kadir Yavaş hakkında verilen kararda ise cumhurbaşkanına hakaret ‘katalog suç’ kapsamında değerlendirilmedi.

KATALOG SUÇ, ÖLÇÜLÜ
“Hırsız katil Erdoğan” sloganı attığı gerekçesiyle ilk olarak İzmir’de ÖDP Parti Meclisi Üyesi Onur Kılıç tutuklandı. 12 Şubat’ta tutuklanan Onur Kılıç için verilen mahkeme kararında “cumhurbaşkanına hakaret”in katalog suçlar arasında yer aldığı savunuldu. Cumhurbaşkanına hakaret, katalog suçlar arasında yer almamasına rağmen de Onur Kılıç’ın tutukluluğuna yapılan itiraz “Tutuklanma kararında usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığı…” ifadelerinin yer aldığı bir üst mahkeme kararıyla reddedildi.


NE ÖLÇÜLÜ, NE KATALOG!
Onur Kılıç’ın tutuklanması ardından Edirne’de yapılan protesto gösterisi sebebiyle de yine ÖDP üyesi olan Kadir Yavaş tutuklandı. Yavaş için verilen kararda “adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı” savunuldu, “tutuklama tedbirinin ölçülülük sınırları içinde kaldığı” iddia edildi. Yavaş, itiraz üzerine serbest bırakılırken mahkeme kararında, Onur Kılıç’ın tutuklanmasına gerekçe olan kararın tam tersi ifadeler kullanıldı. Kararda “cumhurbaşkanına hakaret”in katalog suçlardan olmadığı, delil karartma şüphesinin bulunmadığı, tutukluluğun da ölçülülük sınırlarını aşacağı belirtildi. Kocaeli’de ÖDP üyesi Arif Buğra Aydoğan da Onur Kılıç’ın tutukluluğuna karşı yapılan eylemde “Hırsız katil Erdoğan sloganı attığı gerekçesiyle tutuklandı. Arif Buğra Aydoğan’ın tutukluluğunun protesto edildiği eyleme katılan ve aynı sloganı attığı iddia edilen ÖDP üyesi Salih Kara da, Aydoğan’ın tutuklanmasından bir gün sonra evinden gözaltına alındı. Kara’nın gözaltına alınmasının hemen ardından ise Aydoğan, tutukluluk haline yapılan itiraz üzerine serbest bırakıldı. Aydoğan’la ilgili kararda da cumhurbaşkanına hakaret katalog suç kapsamında yer almadı. Salih Kara da, Aydoğan hakkında verilen karar örnek gösterilerek serbest bırakıldı, tutuklamanın ölçülülük sınırlarını aşacağı vurgulandı.


BİRİ HÂLÂ TUTUKLU
Manisa’da ise Kocaeli’ndeki durumun tam tersi yaşandı. Manisa’da önce ÖDP’li Şafak Kurt Onur Kılıç’a destek için yapılan eylemde suç olduğu iddia edilen “Hırsız katil Erdoğan” ifadelerini kullandığı için tutuklandı. ÖDP Manisa İl Başkanı Fadıl Gezen ise, Onur Kılıç’ın tutuklanmasını protesto ederken “Hırsız katil Erdoğan” sloganı attığı gerekçesiyle tutuklanan Şafak Kurt’un tutukluluğunu protesto eylemine katıldı. Gezen de, burada aynı sloganı attığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Kurt’un tutukluluğuna yapılan itiraz da reddedilmişken Gezen’in tutuksuz yargılanmasına karar verildi.


SON TUTUKLAMA TOKAT'TA
“Hırsız katil Erdoğan” ifadelerini sosyal medyada kullandığı iddia edilen ÖDP Tokat Merkez İlçe Başkanı Önder Konuk da tutuklanan son isim oldu. Konuk Çamlıbel T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

***
'CEBERUT BİR DÖNEM BAŞLAMIŞTIR'
Tutuklamalara gerekçe olarak gösterilen ‘Katalog suç’ konusuyla ilgili geçen günlerde BirGün’e konuşan Avukat Turgut Kazan, cumhurbaşkanına hakaret suçunun kesinlikle katalog suçlar arasında yer almadığını belirtirken verilen kararın yanlış olduğunu söyledi: “Bu uygulamalar ile ceberut bir dönem, bir korku imparatorluğu başlatılmıştır. Türk yargı sistemi hükümet ağırlıklı bir çizgiye çekildi. Böyle bir uygulama kabul edilemez.”

***
#ÖDPNİNYANINDAYIZ
Kamuoyunda ÖDP’ye yönelik operasyon olarak yorumlanan son tutuklamalara karşı dün Twitter’da da çeşitli dayanışma mesajları paylaşıldı. #ÖDPninyanındayız başlığı altında çok sayıda mesaj paylaşıldı. Öğrencilerden sanatçılara, demokratik kitle örgütü temsilcilerinden yazarlara birçok kişi ÖDP’nin yanında olduğunu ve gözaltı ile tutuklama kararlarının kabul edilemez olduğunu ifade etti.


Onur Kılıç’ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi: Her şey usul ve yasaya uygunmuş!

Onur Kılıç'ın tutuklanmasında hukuk skandalı: Hakaret 'katalog suç' kapsamına alındı

Onur Kılıç'ı serbest bırakın!