Cumartesi Anneleri tam 17 yıldır Galatasaray Meydanı'nda sessiz sedasız gerçekleştirdikleri eylemlerinde canlarını, evlatlarını aramaya devam ediyor. Oturdukları meydandan...

SERBAY MANSUROĞLU

Cumartesi Anneleri tam  17 yıldır Galatasaray Meydanı'nda sessiz sedasız gerçekleştirdikleri eylemlerinde canlarını, evlatlarını aramaya devam ediyor. Oturdukları meydandan yetkililere, sorumlulara ve vicdanlarımıza seslenerek hiç olmazsa evlatlarının bir mezarı olması için kemikleri de olsa bulunmalarını istiyor, Cumartesi Anneleri.
İstanbul Galatarasay Meydanı'nda daha önce 399 defa yaptıkları gibi dün saat 12.00'ı gösterdiğinde, anneler ellerinde karanfillerle biraraya geldi. 400. defa biraraya gelen annelere binleri bulan insan, siyasetçi, aydın yurttaş yanlarında yer alarak dayanışma mesajı verdi. Dayanışma mesajı verenler arasında CHP Genel Başkan yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yıllardır annelerin yanından ayrılmayan BDP'li vekil Pervin Buldan, yine BDP'li vekiller Sırrı Sakık, Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, bağımsız vekil A. Levent Tüzel yer aldı. Cumartesi Anneleri 400. haftalarında acılarının yıllardır dindirilmediğini belirterek, bunca senedir taleplerine kulaklarını tıkayanlara veryansın etti.


İLK CEMİL KIRBAYIR KAYBEDİLMİŞTİ
400. haftada ilk sözü 1980'de ilk kayıp olan Cemil Kırbayır'ın kardeşi Mikail Kırbayır aldı. Kardeş Kırbayır kardeşinin kaybedilmesinden bu yana 10 hükümet, 6 başbakan, 16 adalet bakanının değiştiğini ifade ederek, "Ancak, hâlâ kardeşimin mezarı yok" dedi. Devletin, kardeşini işkenceyle öldürdüğünü kabul ettiğini hatırlatan Kırbayır, "Bize mezaryerini açıklayın" çağrısını yineledi. Kırbayır, adalet, vicdan ve ahlak mücadelesini sürdüreceklerini vurguladı.


'HEPİNİZ BENİM HASANIM'SINIZ'

Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak, anadilinde yaptığı konuşmada, kayıpları buluncaya kadar Galatasaray'da oturmaya devam edeceklerini söyledi, "Biz mezarımızı bulduk ancak mezarlarımız bu toprakların her yerine dağıldı. Bütün mezarlarımızı buluncaya kadar vazgeçmeyeceğiz. Hepiniz benim Hasan'ımsınız. Sağolun" diye konuştu.


'OCAK'IN KAYBEDİLMESİ BİR MİLAT'
Hayrettin Eren'in ağabeyi Faruk Eren, kardeşinin 20 Kasım 1980 tarihinde kaybedildiğini hatırlattı, "32 yıl önce bugün kardeşim, bu günlerde Gayrettepe'de idealleri için direniyordu" dedi. Hasan Ocak'ın kaybedilmesinin bir milat olduğunu vurgulayan Eren, "Hesap soruncaya kadar vazgeçmeyiz" dedi.


'UNUTTURMAMAK İÇİN BURADAYIZ'

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına açıklamayı Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, "400 haftadır devletin güvenlik güçlerince gözaltına alınarak kaybedilen sevdiklerimiz unutulmasın diye buradayız" dedi. Devletin kayıpları unutturmak için sistematik bir çaba içerisinde olduğunu anlatan kardeş Ocak, 400 haftadır bu meydandan devleti yönetenlere sesleniyoruz; kayıplarımızın akıbetini açıklayın, faillerini yargılayın" diye konuştu. Kardeş Ocak, toplumun talepleri sahiplenmesi durumunda kaybedenlerin yargılanacağı bir iklimin oluşturulmasının mümkün olacağını söyledi.  Kardeş Ocak, "Kayıplarımız bulunmadan ve failler yargılanmadan asla vazgeçmeyeceğiz, asla affetmeyeceğiz. Kaybedenlerin, işbirlikçilerin peşinde olacağız" diyerek açıklamasını bitirdi. Cumartesi Anneleri 401. hafta için randevulaşarak eylemlerini sonlandırdı.