Giderek onarılması güç tahribata uğrayan doğayı korumak amac

Ergülen TOP - Ankara

 

Giderek onarılması güç tahribata uğrayan doğayı korumak amacıyla yeni bir dernek kuruldu. Doğal Denge Derneği, kuruluş felsefesini, Eflatun'un "Sevgi, çiçek açmayan yere uğramaz", Aşık Veysel'in "Benim sadık yarim kara topraktır", Samuel Johnson'un "Doğadan ayrılmak, mutluluktan ayrılmaktır" sözlerine dayandırıyor. Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde temel kriterler arasında yer alan doğal dengenin korunmasını kendisine ödev edinen Doğal Denge Ekolojik Yaşam Üretim Tüketim ve Eğitim Derneği (DDD), geçtiğimiz günlerde kokteyl vererek kuruluşun ilan etti. AB Sivil Toplum Örgütleri Geliştirme Programı'ndan destek alan dernek, doğayla ilgili çeşitli uzmanların bir araya gelmesiyle kuruldu.

AB müktesebatının yanı sıra Anayasa'nın 56. maddesinde geçen "Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede aşama hakkına sahiptir" ifadesinden de destek alan DDD, kuruluş felsefesini, Eflatun'un "Sevgi, çiçek açmayan yere uğramaz", Aşık Veysel'in "Benim sadık yarim kara topraktır", Samuel Johnson'un "Doğadan ayrılmak, mutluluktan ayrılmaktır" sözlerine dayandırıyor.

 

'GEÇ FARKEDİLDİ'

Hızlı kentleşme, sanayileşme ve nüfus artışının canlı yaşamının kaynağı olan doğanın ve doğal kaynakların bozulması ve hızla tükenmesi sonucunu doğurduğu ifade edilen bildirgede, "İnsanlık geç de olsa doğal kaynakların sınırsız olmadığını ve bilinçsiz tüketimin kendi geleceğini de yok etmek olduğunu gördü. Küresel ölçekte doğal dengenin sağlanması amacıyla sürdürülebilir kalkınma hedeflenerek, ekolojik yaşam biçimlerine yönelik eğilimler yüzyılımızda hız kazandı" denildi.

 

DERNEĞİN AMAÇLARI

• Doğanın hassas dengesinin korunması için daha bilinçli adımların atılması,

• Doğa ile barışık ve doğa ile iç içe yürütülen projelerin gerekliliği,

• Gelecek kuşakların refahı ve mutluluğu için doğal dengenin korunması

• Toplumu bilinçlendirmek, faaliyetlerde bulunmak ve projeler geliştirmek,

• Kolektif projeler geliştirmek ve bunlara öncülük etmek,

• Çözüm arayışlarında örgütlü bir yaklaşımın hayata geçirilmesini sağlamak.

 

FAALLİYETLER

"Organik tarım, eko-turizm, biyolojik çeşitlilik, alternatif enerji kaynakları ile ilgili projeleri hazırlamak, hazırlatmak, bu konularda danışmanlık yapmak. Ekolojik yaşam biçimleri ve uygulamaları konularında bilinçlendirme çalışmaları, eğitim, seminer, kurs vb. düzenlemek. Özellikle çocuk ve gençlere yönelik kaynak değerleri ve doğal denge konularında eğitim programları hazırlayıp uygulamak. Doğa dostu gelir getirici faaliyetleri geliştirmek ve desteklemek. Uluslararası doğa koruma kuruluşlarıyla işbirliği içinde uluslararası koruma kriterlerinin Türkiye'de uygulanmasına katkı sağlamak için çalışmalar yapmak."