İngiltere’de derinleşen akaryakıt krizi için ordu hazırda bekletiliyor. İstasyonlarda benzin kalmazken gerilim tırmanıyor. Almanya’nın müstakbel başbakanı Scholz, kriz yaşayan İngiltere’yi Brexit nedeniyle suçladı.

Benzin krizi için ordu göreve!

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de benzin tedarikindeki aksamalar nedeniyle, geçtiğimiz cuma gününden bu yana süren akaryakıt krizi büyüyor. Ülkede akaryakıt bulamamaktan endişe eden sürücülerin istasyonlara akın etmesinin ardından istasyonlarda benzin kalmadı. BP, istasyonlarının 3’te 1’inde akaryakıtın tamamen bittiğini açıkladı.

İngiliz hükümeti, orduda görevli 150 tanker şoförünün ihtiyaç halinde harekete geçebilmeleri için eğitildiklerini söyledi. Ajanslara düşen haberlere göre öncelikli olarak devreye girmek üzere 75 ordu personeli şoförün hazırda bekletileceği daha sonra 150 şoförün gerekli görüldüğünde müdahale edeceği belirtildi.

İhtiyaca göre aynı sayıda askeri personelin yine destek için görevlendirilebileceğini ifade etti. Askeri personel için eğitimin beş gün süreceği bildirildi.

KAVGALAR BAŞLADI

Guardian gazetesi geçtiğimiz gün askerin benzin tedariki için devreye gireceği Escalin Operasyonu adı altında bir plan uygulanacağını duyurmuştu.

BP, petrol istasyonlarının üçte birinde iki ana tip yakıtın kalmadığını açıkladı, yaklaşık 5 bin 500 bağımsız istasyonu temsil eden Petrol Perakendecileri Derneği (PRA) de üyelerinin yüzde 50'si ila yüzde 90'ının benzinin tükendiğini bildirdiğini söyledi. Yakında geri kalan istasyonlarda da stokların tükenmesi bekleniyor. Gelişmeler, İngiltere'nin ikinci bir “hoşnutsuzluk kışına” girebileceğine dair korkuları artırırken, Noel zamanında rafların normalden daha boş olabileceğine dair uyarılar geldi.

İngiltere'de yaşanan yakıt kıtlığı nedeniyle sürücüler arasında kavgalar başladı. İngiltere'de, AB'den ayrılmasıyla birlikte bazı ürünlerde tedarik sorunu yaşıyor.

SCHOLZ’DAN GÖNDERME

Merkel’in muhtemel halefi Olaf Scholz, yakıt ve lojistik krizi yaşayan İngiltere’yi Brexit için suçladı. Scholz “İşgücünün serbest dolaşımı Avrupa Birliği'nin bir parçasıdır ve İngilizleri birlikten ayrılmamaya ikna etmek için çok çalıştık” dedi.