‘Şairin Elinde’, ‘Renklerin İçinde’, ‘Yıldızların Altında’, ‘Yüzleşme’ gibi şarkılarıyla tanınan Koray Candemir, 4 yıllık sessizliğini ‘İhtimaller’ isimli single çalışması ile bozdu. Candemir, “Hep beraber büyüdük ve güzelleştik. Bir tat bırakabildiysek ne mutlu” diyor

Beraber büyüyüp güzelleştik

Türkçe rock tarihinin efsane gruplarından Kargo’nun (1994-2008) vokalisti ve MaSKott’un kurucularından Koray Candemir, çeyrek asırlık deneyimini ‘İhtimaller’ isimli şarkıyla sundu. Modern rock ve alternatif pop öğelerini barındıran şarkı, melankolik bir aşk hikâyesi anlatıyor. Şarkının Doğan Tanyer imzası taşıyan ve pandemi öncesinde çekilen, sarılmanın önemine vurgu yapan video klibi, içinde bulunduğumuz dönemi de sorgulatıyor. “İzlerken kısa zamanda her şey ne kadar değişti diye düşündürüyor” diyen Candemir, “Virüs sosyal yaratıklar olan bizleri en zayıf noktamızdan vurdu. Teması kesmek bence en zoru” şeklinde konuşuyor.

Şarkının kayıtlarında ve videosunda davulları Kurban grubuyla tanınan Burak Gürpınar çalarken, bas gitarda Cemre Kabaş, gitarlarda ise Cem Şahin ve Can Baydar imzası var.

Candemir ile müzik serüvenini konuştuk.

►4 yıllık sessizliğinizi ‘İhtimaller’ ile bozdunuz. Bu süreçte neler yaptınız?beraber-buyuyup-guzellestik-741085-1.

Şarkı yazma konusunda kendimi tazelememin yanında hayatıma DasDas girdi. Kültür, sanat ve eğlence üzerine yoğunlaşan bir mekânın ortağı olmak heyecan ve motivasyon getirdi. Son 2 sene daha az konser yapmayı tercih ettim. Harun Tekin’le ‘Şakalı Akustik’ performansımız devam ediyor zaten. Gerisi hayatın akışı...

►Mizahla müziği birleştirme fikri nasıl doğdu? Bu buluşmayı nasıl anlatırsınız?

Yakın arkadaş olan iki şarkıcı/şarkı yazarının ellerine akustik gitarlarını alıp bağımsız bir tiyatro için destek konseri vermesiyle başladı. Dinleyiciler sevdiler ve istediler, biz de yapmayı sevdik. Hikâyeler anlatılıyor, tatlı atışmalar olabiliyor ve akustik şarkılar çalınıyor.

►İhtimaller, melankolik bir aşk hikâyesini anlatıyor. Aşk isimli şarkınızdan da anlaşılacağı üzere bu duyguyu derin yaşayanlardansınız. Nasıl anlatırsınız aşkın sizdeki karşılığını?

Her yaşta farklı kimyayla yaşanan bir duygu gibi geliyor. Yaklaşımımızı, alışkanlıklarımız ve geçmişin getirdiği tortular şekillendiriyor bence. Tarifi zor, hakkında farklı zamanlarda farklı yorumlar yapılabilecek bir konu.

TAT BIRAKABİLDİYSEK NE MUTLU

►90’lar sonu 2000’lerin başında çoğu dinleyen Kargo şarkılarıyla bir dönem yaşadıklarını hatırlıyor. Bir devrin insanlarında böyle bir duygu uyandırmak sizin için nasıl bir his?

Hep beraber büyüdük ve güzelleştik. Bir tat bırakabildiysek ne mutlu bize. Bizi dinledikleri için teşekkür ediyorum.

►Rock müziğin Türkiye için belki de altın çağını yaşadığı bir dönemdi ve sizin payınız bunda büyüktü. O dönemi nasıl anlatırsınız?

Evet, rock müziğin yükseldiği dönemlerdi. Bunda bizim de katkımızın olması sevindiriyor. En sevdiğim grup müziği kültürünün yükseldiği zamanlardı. Birkaç grup ve şarkıcı popüler müziğin içine rock şarkılarla sızdı ve sektörün yaklaşımını değiştirdi diyebilirim.

►Rock müziğin popüler olmasını 90’lı yıllarla nasıl bağdaştırıyorsunuz?

70’lerde başlayan kültürün kendini tekrar ön plana attığı bir dönem olarak görüyorum.

►Şu anki popüler müzik hakkında ne düşünüyorsunuz?

Her dönemin popüler müziği kendine has. Gençler neyin peşinden koşuyorsa o popüler oluyor. Teknolojinin etkisiyle çok üretim var ama aynı zamanda kafalar karışık gibi geliyor. Büyük belirsizlik içeren, zor zamanlar yaşıyoruz. Popüler kültüre ve müziğe etkilerini yaşayıp göreceğiz.

►Artık daha sık yeni şarkılarınızı dinleyebilecek miyiz?

Kesinlikle. Yeni şarkıların bir kısmı hazır, onları paylaşırız. Sene sonuna doğru da albüm gelir.

►Nasıl bir albüm gelecek?

Tarif etmek için tüm kayıtların bitmesini bekleyeceğim ama çok çalışılmış ve demlenmiş şarkılardan oluşacağını söyleyebilirim.

VİRÜS BİZİ EN ZAYIF NOKTAMIZDAN VURDU

►Şarkının klibi virüsten önce çekilmiş. Sarılmanın özlemini çektiğimiz şu dönemde ‘an’ı da sorgulatıyor. Siz içinde bulunduğumuz günleri nasıl yorumluyorsunuz?

Geçen sene Aralık ayında yönetmenimiz Doğan Tanyer ve ekibiyle DasDas’ta çekildi. Videoda dansçılar ve kalabalık bir cast mevcut. İzlerken kısa zamanda her şey ne kadar değişti diye düşündürüyor.

Sosyal yaratıklar olan bizleri en zayıf noktamızdan vurdu. Teması kesmek bence en zoru. Bizi alışkın olmadığımız hallere sokuyor ve sınıyor. Gelecekte sonuçları hakkında çok yazılıp çizilecek.

►Günleriniz nasıl geçiyor?

Çoğunlukla evde geçiriyorum. Ev işleri, okuma, yazma, izleme, oyun oynama ve sohbet ile geçiyor.