Doğuştan kalp hastası olan Beren bebek hayata tutunmak istiyor.

Beren bebek destek bekliyor

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Beren 3 yaşında ve doğuştan kalp hastası. Doğar doğmaz, Ege Üniversitesi TIP Fakültesinde, ameliyata alınmış ve 3 aya yakın yoğun bakımda kalmış. Anne Gülperi Akan, bebek karnında 7 aylıkken, doktorlar tarafından bazı testlerden geçirilmiş. Testler sonucunda bebeğin kalbinde bazı sorunlar olduğu tespit edilmiş. Doktorlar, anneye, “istersen gebeliği sonlandıralım,” demişler ama anne Gülperi, “İster down sendromlu olsun, ister özürlü olsun ben bebeğimi doğurmak istiyorum, belki yaşar,” diyerek doktorların isteğini geri çevirmiş. Anne Gülperi, “Hangi kadın olsa, benim yaptığımı yapardı,” diyor bir anne olgunluğu ve kadın sorumluluğu içinde. Akan ailesinin 3 çocuğu var ve Beren en küçükleri.

DÖRDÜNCÜ AMELİYAT, HAYATA BAĞLAYACAK

Beren dünyaya geldiği 2018 yılından bu yana 3 ameliyat geçirmiş, şimdi ise 4’üncü ameliyata hazırlanıyor. Bu ameliyat onun 20 yaşına kadar yaşamını sürdürmesi için gerekli olan ameliyat. Ameliyat için 80 bin lira gerekiyormuş. Anne Gülperi, “şimdiye kadar elimizde ne varsa arabamız dahil sattık. Evimiz kira. Ev kendimizin olsa, kızımı yaşatmak için onu da satardık. Elimizde kızımı yaşatmak için satabileceğimiz bir şey yok,” diyor, gözyaşlarını akıtarak, çaresizlik içinde.

Beren’e konulan tanı şöyle: Pulmoner kapak atrezisi ve Fallot tetralojisi(Kalpten çıkan ana damarların yanlış gelişmesi ve akciğere giden kapağın gelişmemesi). Anne Gülperi yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Beren doğduktan sonra 3 ay hastanede ve 5 ay evde oksijen tüpüne bağlı olarak yaşadı. Sonra İstanbul’da anjiyo oldu ve oksijen tüpünden kurtuldu. Üçüncüde açık kalp ameliyatı oldu. Bu ameliyatta elimizde olan her şeyi sattık. Komşularımız yardım etti. Şimdi 4’üncü ameliyatını olacak. Bu ameliyatı olursa 20 yaşına kadar başka bir ameliyat olmayacak. Ondan sonraki süreç ise yeniden değerlendirilecek.”

“ANNE TIRNAKLARIM KARARDI, OJE SÜRELİM Mİ?”

Milas belediyesi temizlik işlerinde görevli baba Ali Akan ise “artık tükendik,” diyerek şunları söylüyor: “Çocuğumuzu yaşatmak için bugüne kadar ne gerekiyorsa yaptık. Elimizde satmadık bir şey kalmadı. Çocuğumuzun bu hale gelmesi bizim için ümit verici ve sevindirici. Kızımızın yaşamasını istiyoruz. Onu yaşatmak için yardıma ihtiyacımız var.”

Anne Gülperi, sözlerine şunları da ekledi: “Beren’in rahatsızlığı ilerlediğinde, dudakları, burnu ve tırnak uçları morarıyor. O zaman Beren bana, ‘anne bak tırnaklarım karardı, oje sürelim mi?’ diyor. Çocuğumuzun bir an önce ameliyat olması gerekiyor. Artık iyice zorlanmaya başladı. Ameliyat parasını bulsak hemen İstanbul’a götüreceğiz. Her geçen dakika ve saat kızımın aleyhine işliyor. Tek dileğimiz çocuğumuzun yaşaması ve yaşatılması.”