Bergama’dan yılan ve fare figürleri de kaçırılmış

Berkay SAĞOL

Bergama’dan Almanya’ya kaçırılan Zeus Sunağı’nın iadesi için yıllardır mücadele sürerken, Bergama’dan bronzdan yapılmış olan yılan ve fare figürlerinin de kaçırıldığı ortaya çıktı.

Geçmişi M.S. 2-3’üncü yüzyıla kadar uzanan bronz yılan figürünün Almanlara 1933 yılında hediye edildiği ve Berlin Müzesi’ne kayıt edildiği öğrenilirken, bronz fare figürünün ise Berlin Müzesi’ne nasıl alındığı bilinmiyor.

Bergama Eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın, bu tarihi eserlerin Bergama’ya dönmesi için uzun zamandır girişimlerde bulunuyor. Taşkın, “Antik Çağda Dünya’nın ilk büyük hastanelerinden biri olan Pergamon Asklepionuna gelen hastalar; iyi olmak için adak olarak ya da iyi olduktan sonra şükran amacıyla; bu hastaneye iyileşen organlarının figürlerini içeren taş yazıtlar, böyle metal ya da kilden yapılmış hayvan figürleri bırakırlarmış. Yılan özellikle Pergamon’da çok önemsenirmiş. Zehri ilaç gibi görülür, yer altına girip çıkması, deri değiştirmesi çok eski Anadolu kültürlerinde olduğu gibi yaşamın devamlılığına işaret sayılırmış. Bugün ‘hekimlik ve eczacılık’ aleminin kendine simge olarak seçtiği ‘yılan’ figürünün Bergama kaynaklı olduğu bellidir. Halk arasında ‘fare’ figürleri de salgın hastalıklardan, özellikle vebadan korunmak inancıyla adak figürü olarak kullanılırmış” diye konuştu.

EVİNE DÖNMELİ

Tarihi eserlerin yurtdışına kaçırıldığını belirten Taşkın şunları söyledi: “Bergama’nın, Anadolu’nun kültür varlıkları, Avrupa’nın eski ilkel Cermen topluluklarının mirası nasıl sayılır? Tarihi eserlerin üretildiği toprakların dışında bulundurulması, kaçırılması, çalınması kabul edilemez. Zeus Sunağı ve Bergama’nın tarihi eserleri soğuk ve puslu Berlin’e değil, güzel Bergama’ya, ait. Mutlaka geri gelmeli, evine dönmelidir.”